Луганська облдержадміністрація розробила програму енергозбереження для чотирьох районів області. Ситуація з електропостачанням вимагає особливого контролю через конфлікт із Луганським енергетичним об'єднанням. Як відомо, заборгованість перед ЛЕО сягає приблизно 5 млрд. гривень разом із боргами територій, не контрольованих українською владою. При цьому українська сторона не має права перераховувати гроші підприємству, юридичну адресу якого зареєстровано в Луганську. У свою чергу, його власник відмовляється перереєстровуватися на вільній території. За словами керівника Луганської облВЦА Юрія ГАРБУЗА, ситуація з ЛЕО спричиняє постійні відключення електроенергії та зростання боргу, "що неприпустимо сьогодні і може призвести до непередбачуваних наслідків".

 

Першу програму з енергоефективності за фінансуванням обласного бюджету обіцяють запустити днями. Всього з обласної скарбниці виділено 6 млн. гривень для реконструкції вуличного освітлення з використанням енергозберігаючих світлодіодних ламп для перших чотирьох населених пунктів: Біловодська, Марківки, Мілового та Білолуцька. Це допоможе зекономити додаткові кошти в районних бюджетах та знизити споживання електроенергії.

 

До речі, програма реалізовується в рамках "100 днів голови ОДА" та передбачає здавання в експлуатацію об'єктів у липні-серпні поточного року. Аналогічна програма буде реалізована й в інших районах області.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

 

Луганська область.

 

Голос України