Рушникосушарка стає неприпустимою розкішшю

 

Відучора такі комунальні блага, як тепло й гаряча вода, здорожчали удвічі. Це пов’язано зі встановленням єдиної ціни на газ для населення й підприємств теплокомуненерго на рівні 6,8 тис. грн. за тисячу кубометрів.


Відповідні рішення раніше було ухвалено Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Вартість 1 куб. м гарячої води залежить від підприємства, яке надає ці послуги, а також від наявності рушникосушарки.


У столиці постачанням гарячої води займаються компанії «Київенерго» і «Євро-реконструкція» (Дарницька ТЕЦ), а тарифи становили 35—43 грн. за кубометр. Отже, вартість гарячої води від «Київенерго» з липня становитиме 83,1 грн. за куб. м з рушникосушаркою і 76,71 грн. без неї. У постачальника «Євро-реконструкція» тариф буде на рівні 71,83 грн. і 66,37 грн. відповідно.


Львів’яни, яких обслуговує «Львівтеплоенерго» заплатять відповідно 80,42 грн. і 74,03 грн. Для споживачів «Залізничтеплоенерго» (Львівська область) тариф буде на рівні 77,42 грн. і 71,54 грн. А в Одесі вартість гарячої води збільшиться до 77,18 грн. за наявності рушникосушарки і до 71,37 грн. без неї.


Крім того, НКРЕКП з липня підвищила майже вдвічі тарифи на теплопостачання. Приміром, вартість 1 Гкалл тепла від компанії «Київенерго» для споживачів (за наявності квартирного або будинкового лічильника) збільшується з 657,24 грн. до 1416,96 грн., а за відсутності приладів обліку вартість опалення одного квадратного метра приміщення стане в 32,97 грн. на місяць порівняно з 16,14 грн. Послуги «Євро-реконструкції» здорожчають до 1204,18 грн./Гкалл і 31,86 грн./кв. м на місяць відповідно. Схожий рівень підвищення тарифів буде й у низці інших міст країни.


Докладно зі структурою тарифів і їхнім новим розміром у всіх регіонах України можна ознайомитися на сайті НКРЕКП.


Нагадаємо, раніше Кабмін скасував «соціальний тариф» і підвищив ціну на газ для населення до 6 879 гривень за тисячу кубометрів. При цьому борг співгромадян перед підприємствами теплокомуненерго на сьогодні перевищує 6 млрд. грн.


Утім, у нас ще є час звикнути до драконівської плати за комунальний сервіс. Українці відчують ефект підвищення тарифів лише з жовтня, заспокоїв віце-прем’єр-міністр Павло Розенко «По-перше — для тих, хто використовує газ, є можливість використання відповідних держпрограм зі зменшення плати за споживання газу, зокрема здійснення відповідних енергоощадних заходів. Так можна зменшити використання газу й електроенергії для опалення житла для приватних будинків», — заявив він в ефірі «Еспресо. TV». По-друге, за його словами, є програма субсидій, і здебільшого хвилюються за те, як заощадити й пережити наступну зиму, ті, хто субсидію не одержав. «Люди, які отримали субсидії, а це 5,5 мільйона українських родин, знають, що їм хвилюватися не варто. Держава в повному обсязі компенсує підвищення цін на житлово-комунальні послуги», — пояснив чиновник свою позицію.