Антикорупція

За такими ознаками розслідується один із злочинів, повідомили учора в столиці на брифінгу директор НАБУ Артем Ситник та голова САП Назар Холодницький. Деякі справи, пов’язані з корупцією у судовій гілці влади, готуються до передачі в суд. Детективи розслідують понад 45 кримінальних проваджень. Очільники стверджують: у 2013—2016 роках низка фірм створили злочинну організацію і здійснювали розкрадання державних коштів. Загалом до цього причетні 20 осіб, а організатором схем є депутат Олександр Онищенко.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

«У справі фігурує сума в 3 млрд. гривень. Уже проведено 37 обшуків у Львові, Дніпропетровську та Києві. Вилучено півмільйона доларів. Слідством було встановлено достатньо доказів про те, що весь ланцюжок посередників, починаючи від учасників договору про спільну діяльність ПАТ «Укргазвидобування» і закінчуючи переможцями торгів, та власне біржами, на яких ці торги проводилися, був підконтрольний саме народному депутату Онищенку. І я сподіваюся, що Верховна Рада дасть згоду, і ми покажемо в суді, як це вимагає кримінальний процес, весь ланцюжок, і всі докази, які у нас є», — заявив Н. Холодницький.

Також Н. Холодницький нагадав, що детективами НАБУ спільно з прокурорами антикорупційної прокуратури затримано вже 11 фігурантів «газової» справи. Десятьом із них обрано запобіжний захід — утримання під вартою і альтернативна застава, сумарний розмір якої перевищує 1 млрд. грн.

«Я думаю, народні обранці знають, для чого обиралися до Верховної Ради, ми повинні разом подолати ту корупцію, яка роками, десятиліттями панує в нашій країні, це добробут кожного з нас. Я сподіваюся, що у вівторок до нашої позиції прислухаються, і дадуть можливість органам слідства довести цю справу до суду, і органам прокуратури до вироку», — додав він.

Своєю чергою заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук повідомив про подробиці іншої резонансної справи. За його словами, прокуратура клопотатиме про обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту для військового прокурора сил антитерористичної операції Костянтина Кулика. «Кулик вчора не з’явився на допит, наступний допит призначено на суботу. Чекаємо, якщо особа не прийде, будемо вживати заходів примусу», — сказав він.

Нагадаємо, НАБУ займається справою Кулика ще з зими. Причиною є наявність у прокурора АТО та його сім’ї дорогих автомобілів та житла у Києві, які не відповідають його задекларованим доходам.

Як заявив на брифінгу Артем Ситник, днями НАБУ і поліція затримали на хабарі ще одного чиновника — головного санітарного лікаря України Святослава Протаса. За його словами, група чиновників, на чолі з Протасом, «розробила і впровадила злочинну схему по розкраданню великої суми бюджетних коштів. Він затриманий. Йому зараз оголошується підозра і буде вирішуватися питання про обрання запобіжного заходу», — зазначив він.

 

 

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький та перший заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук (зліва направо).

Фото Олександра КЛИМЕНКА.