Нещодавно Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках ініціативи «Відкритий парламент» презентувала портал «Вони голосують для тебе» (rada4you. org). Це платформа, яка пропонує набір інструментів для аналізу роботи Верховної Ради. Докладніше про сайт в інтерв’ю «Голосу України» розповіла експерт ГМ «ОПОРА» Надія Бабинська:

 

— Громадянська мережа «ОПОРА» вже понад три роки здійснює моніторинг парламентської діяльності, створює різноманітні сервіси для аналізу роботи Верховної Ради. Торік за підтримки Natіonal Democratіc Іnstіtute ми вирішили адаптувати австралійські розробки для аналізу голосувань членів парламенту. Подібний ресурс також працює у Великій Британії й називається «Вони працюють для вас».

Наш портал розробила незалежна позапартійна неприбуткова організація OpenAustralіa Foundatіon. Ми локалізували і адаптували зазначений ресурс до українських реалій, прописали те, як працює сайт і звідки він бере інформацію. А в березні публічно презентували портал «Вони голосують для тебе». Наповнення та технічна підтримка сайту здійснюється за сприяння Програми USAІD «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.

Мета сайту — надати громадськості, експертам, журналістам інструмент для аналізу роботи депутатів не за їхніми заявами, виступами в ЗМІ, а за безпосереднім голосуванням за ті чи інші законопроекти. Політика в розумінні нашого порталу — це сукупність голосувань за законопроекти, які визначають якусь віху в житті країни. Відповідно, можна простежити, чи послідовно підтримує депутат те чи інше питання, чи голосує він разом з фракцією, чи проти, який загалом відсоток його голосувань тощо. Нині на порталі можна ознайомитися з результатами голосування парламентаріїв за законопроекти у 39 напрямах — це виконання умов щодо отримання безвізового режиму, відставки уряду, підтримки курсу Президента, Кабміну, квот для української музики та ін. Дані беруться з офіційного сайту Верховної Ради і містять інформацію про голосування парламенту восьмого скликання. На сайті за номером чи ключовими словами законопроекту можна ознайомитись з результатами голосування за нього, робити описи до голосувань чи політик. Це відкрита платформа і кожен може долучитись до аналізу роботи Верховної Ради.