З першого липня в Україні набуває чинності Закон «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку», який надає громадянам можливість самим регулювати всі питання, пов’язані з обслуговуванням їхнього житла. Поруч із такою самостійністю одразу виникає питання готовності громадян займатися проблемами, які раніше розв’язував ЖЕК. Адже згідно із законом №417-VІІІ у «власність» мешканців багатоповерхівок переходить уся прибудинкова територія, а це означає, що відповідальність за вивезення сміття, прибирання снігу, підготовку труб до опалювального сезону й ремонт дахів від протікання ляже на їхні плечі. На сьогодні лише 11% будинків у Києві створили ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку).


Директор департаменту систем життєзабезпечення і житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ України Дмитро Корчак стверджує, що головна мета такого нововведення — об’єднати людей.


«Усі мешканці візьмуть на себе управління й ухвалення рішень у власному будинку. Ми хочемо, щоб люди об’єднувалися і перестали шукати того, на кого можна перекласти відповідальність за свій будинок», — каже Дмитро Корчак.


По суті, усі будинки відправляють у вільне плавання, а в деяких багатоповерхівках є проблеми, з якими самотужки впоратися буде непросто. Та й людей, які зможуть сумлінно і якісно управляти, мало. Тому багато хто так і не визначився з головою ОСББ, а отже, у цілому для них нічого не зміниться. Держава призначить їм компанію-управителя, в ролі якої може виступити той самий ЖЕК, який обслуговував їх раніше.