Ситуація по всій лінії фронту залишається напруженою. За даними штабу АТО за добу (на ранок 01.07) зафіксовано 58 обстрілів позицій ЗСУ з боку російських окупаційних військ. Так, на донецькому напрямку зі стрілецької зброї й гранатометів супротивник вів вогонь по наших військах під Авдіївкою, Верхньоторецьким, Новгородським, Майорським і Зайцевим: «З 120 мм мінометів окупанти стріляли по українських укріпленнях у Троїцькому й Луганському. Крім цього, у Луганському ворог здійснив 15 пострілів з 152 мм артилерії».


На маріупольському напрямку з 82 мм мінометів поливали Березове, Новотроїцьке й Красногорівку. На Луганщині «гібриди» хаотично обстрілювали позиції ЗСУ з 122 мм артилерії під Нозванівкою і Новоолександрівкою, а під Кримським — із зенітної установки.


Командування ЗС РФ продовжує використовувати воєнні дії на тимчасово окупованих територіях сходу України для випробування в бойових умовах сучасних артилерійських боєприпасів. Про це повідомляє прес-служба ГУР МО України.


Підтверджено, що мінометній батареї (розташованій на території шахти ім. Ізотова в районі Горлівки) 1-го мотострілецького батальйону 3-ї окремої мотострілецької бригади (Горлівка) надійшов комплект керованого озброєння КМ-8 «Грань», призначений для знищення й ураження одиночних і групових цілей, зокрема фортифікаційних споруд, — першим пострілом, без додаткового пристрілювання. Склад комплекту: 120 мм керована міна (довжина — 1200 мм, вага — 27 кг, вага бойової частини — 11,2 кг), оснащена лазерною голівкою самонаведення 9Е430; комплекс засобів автоматизованого управління вогнем «Малахіт», який складається з пульта управління командира й лазерного далекоміра-цілевказівника з прицілом тепловізійного типу; засоби зв’язку.


Поки проросійські бойовики нахабно ігнорують Мінські домовленості, їхній кремлівський шеф стверджує, що Київ у рамках Мінських домовленостей повинен «прийти до розуміння неминучості прямого діалогу» з ними, терористами ОРДЛО. Раніше Путін заявляв, що від Росії «безглуздо» чекати виконання Мінських угод. А нещодавно він назвав неприпустимими «затягування української кризи й наполегливе бажання звинуватити в цьому будь-кого, насамперед Росію». «Це призведе до погіршення й без того нездорової ситуації на Європейському континенті», — цитує ТАСС.


В Україні немає внутрішнього конфлікту, а є неоголошена груба війна, яку веде проти нас Росія, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, коментуючи чергову заяву Путіна щодо «внутрішнього характеру конфлікту в Україні».


«Заявивши про непричетність РФ до воєнного протистояння в Україні, Володимир Путін укотре продемонстрував, що політика Кремля базується на цинічній неправді й підступництві», — зазначив Турчинов, інформує прес-служба РНБО.


За словами секретаря Радбезу, чергові незаперечні докази російської воєнної агресії проти України «можна знайти навіть на офіційному сайті адміністрації президента Росії». Мовляв, у червні Путін підписав укази про присвоєння генеральських звань кадровим російським військовим за злочини, скоєнні на сході нашої країни. Ідеться про командувачів російських армійських корпусів, розташованих на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, сказав він.