Футбол. Євро-2016. Матч 1/4 фіналу. 30 червня.


Польща — Португалія. 1:1 (пенальті — 3:5). Голи: Левандовський, 2, Саншеш, 33. Післяматчеві одинадцятиметрові реалізували Левандовський, Мілік, Глік — Роналду, Саншеш, Моутінью, Нані, Куарежма; не реалізував Блащиковський (воротар).


Польща: Фабіанський, Піщек, Глік, Паздан, Енджейчик, Криговяк, Моньчінський (Йодловец, 98), Блащиковський, Гросіцький (Капустка, 82), Мілік, Левандовський. Тренер — Адам Навалка.


Португалія: Патрісіу, Седрік, Пепе, Фонте, Елізеу, Карвалью (Данілу, 96), Маріу (Куарежма, 80), Саншеш, Сілва (Моутінью, 73), Нані, Роналду. Тренер — Фернанду Сантуш.


Рефері — Фелікс Бриг (Німеччина).


Марсель. «Велодром». 62 940 глядачів. 


24 градуси.


Збірна Португалії, котра ледве виповзла з групи, потім із величезною натугою в овертаймі переграла хорватів. І от тепер у серії пенальті здолала поляків. І саме вона продовжує виступати на турнірі.
Украй непростим для Роналду й компанії вийшов цей напружений поєдинок. Уже на другій хвилині вони пропустили й півгодини перебували в ролі наздоганяючих, поки 18-річний Саншеш не зрівняв рахунок. Далі суперники безуспішно намагалися ґрунтовно заволодіти ініціативою. Вони по черзі створювали моменти біля воріт один одного. Однак робили це без результату, немов заздалегідь налаштовуючись на додатковий час.


Зрештою, суперники довели справу до двох п’ятнадцятихвилинок. Але й цього, щоб визначити переможця, їм виявилося замало. Довелося вдатися до футбольної лотереї — серії пенальті. У поляків уже був досвід на цій ниві. Вони завдяки цьому «ритуалу» взяли гору над Швейцарією в 1/8 фіналу. А португальці взагалі великі мастаки виконувати післяматчеві одинадцятиметрові у чвертьфіналах великих турнірів.


Серію точним ударом відкрив Роналду, тією самою монетою відповів Левандовський. І аж до четвертого удару поляків усі успішно перегравали воротарів. Аж ось до м’яча підійшов Блащиковський, чиї влучення на цьому турнірі обов’язково приводили поляків до перемог, ситуація різко змінилася не на користь «білих орлів». Патрісіу вгадав напрямок удару й парирував його. А крапку в протистоянні поставив Куарежма.


Отже, Португалія в п’ятому матчі поспіль на стадіонах Франції не змогла виграти в основний час, але вийшла до півфіналу. Дива та й годі...

 

Португальська радість.

 

Фото uefa.com.