На Рівненщині субсидією на оплату за спожитий природний газ користується понад сто тисяч домоволодінь. Значна частина із них не вносить навіть визначений управліннями соцзахисту обов’язковий платіж. Через це у ПАТ «Рівнегаз» виник дефіцит обігових коштів. До того ж нинішня система надання субсидій не стимулює населення до економії енергоресурсів. Уперше за декілька років побутові споживачі області не зменшили об’ємів використання газу і при значно теплішому осінньо-зимовому періоді спожили його на 13 відсотків більше, ніж торік.


Нині державну допомогу отримує приблизно 40 відсотків усіх побутових споживачів. Тобто значна частина виручки компанії — це лише паперові зарахування по субсидіях.


«Єдині, хто сплачує за транспортування газу живими коштами, — це промисловість та юридичні особи. Але надходження від цієї категорії споживачів становлять 16—18 відсотків. Відтак «Рівнегаз» недоотримує виручки за протранспортований субсидантам газ. А це майже 40 відсотків доходу. Для того щоб ліквідувати аварійну ситуацію, відремонтувати газопроводи, придбати лічильник і безплатно встановити його, потрібні живі кошти. Але субсидія цього не забезпечує», — каже заступник голови правління з обліку газу ПАТ «Рівнегаз» Віктор Осницький.


Враховуючи нові ціни на блакитне паливо, кількість субсидантів й надалі зростатиме. Щоб уникнути заборгованості і мати змогу сплатити за такий дорогий ресурс, ПАТ «Рівнегаз» завжди рекомендує споживачам звертатися по державну допомогу. Але система надання субсидій має не перешкоджати, а навпаки підтримувати і захищати інтереси споживачів. Тим часом наявна система субсидіювання провокує надмірне використання блакитного палива споживачами і загрожує газорозподільчому підприємству втратою платоспроможності. Адже значна частина субсидантів має переплату на своїх особових рахунках, не сплачуючи при цьому навіть обов’язкової частки платежу за газ.


Вікторія ЛЕВЧУК, фахівець із зв’язків із громадськістю та пресою ПАТ «Рівнегаз».