Під час офіційного візиту до Болгарії Президент України Петро Порошенко разом із главою Болгарської держави Росеном Плевнелієвим відкрив пам’ятник Тарасу Шевченку (на знімку). Його встановлено неподалік погруддя болгарського поета і революціонера Христо Ботева, на площі Відродження — одній із головних площ Софії.

 

 

Виступаючи перед українцями, які живуть у Болгарії, болгарськими політиками та закордонними послами, Петро Порошенко назвав це невипадковим збігом, подякував міській владі за те, що вона відвела під пам’ятник Кобзареві саме це місце. «Це не випадково, бо геній Кобзаря надихнув велику кількість поетів-революціонерів на сміливу творчість, у тому числі й представників болгарського Відродження. Дві видатні постаті в історії наших дружніх країн, Шевченко і Ботев, розбудовували храм духовності, з якого черпали віру й надію мільйони українців та болгар, які вибороли свою свободу й незалежність, яка і для українців, і для болгар понад усе», — зазначив Петро Порошенко.


Він порівняв постать молодого Кобзаря, якого в бронзі зобразив український скульптор Ігор Гречаник, з образом сьогоднішньої України — молодої, енергійної, яка впевнено йде в Європу.

 

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).