Як уже повідомляв «Голос України», в нашій державі призначений новий посол Китайської Народної Республіки — пан Ду Вей. Минулого тижня відбувся офіційний прийом, присвячений початку його дипломатичної місії у нашій країні. З цієї нагоди пан Ду Вей хоче звернутися зі шпальти газети до всіх громадян України:


— Я вручив Вірчі грамоти Його Високоповажності пану Президенту Петру Олексійовичу Порошенку і, таким чином, офіційно розпочав свою дипломатичну місію в Україні. До цього я ніколи не бував в Україні, але ця країна не є для мене незнайомою — ще в юні роки в моїй душі бриніли рядки вірша славетного Шевченка про волю та любов: «Реве та стогне Дніпр широкий...». Як річка несе свої води, так і хвилі Дніпра текли крізь мої сни.


Ще в літаку, коли я летів до України, на мою нову посаду, через вікна я вперше побачив прекрасний український Дніпро, і в моїй душі піднялося відчуття довгоочікуваної зустрічі, що відбулася крізь далекі роки.


Якщо як поета ім’я Шевченка має багато шанувальників серед людей старшого покоління, то зірка українського футболу Андрій Шевченко має багато фанів серед молоді нового покоління в Китаї.


З інтернет-джерел Китаю є дуже популярною одна історія: «Молодий китаєць, перебуваючи на Західній Україні, побачив пам’ятник Шевченку. Він був досить здивований і запитав свого українського друга: «Невже це той самий Шевченко, коли ж у нього встигла вирости така борода, це зовсім інша людина, ніж я бачив у Пекіні!»


Китайський народ знає Україну не тільки по двох Шевченках, але Україна відома в Китаї як житниця Європи, країна високих мистецтв, край чарівних жінок.


Чимало китайських господинь готують смачні страви на українській соняшниковій та кукурудзяній олії. Артисти українського класичного балету постійно гастролюють і виступають на сцені Державного оперного театру Китаю. Молодь Китаю є шанувальниками українського гурту «Ла Віво», коли вони душевно, творчо й зворушливо представляють китайські пісні. Чимало китайських хлопців мають мрію одружитися з українськими дівчатами.


У Китаї, як і у вас, кажуть: «Дружба пізнається в біді». Китайський і український народи мають міцне почуття дружби, а також глибоке почуття підтримки і допомоги у часи випробувань.


У період Другої світової війни наші народи пліч-о-пліч боролися з фашизмом, маючи багато зворушливих прикладів. Під час антияпонської війни китайське місто Чунцінь особливо постраждало від бомбардувань японської авіації. Обороняючи його небо, у цій землі вічним сном залишився спати український герой Китаю Григорій Кулішенко, який пожертвував своїм молодим життям для захисту китайського народу. Жителі Чунціня кожного року, з власної ініціативи, приходять на його могилу, щоб вшанувати його пам’ять, висловити повагу, вдячність і принести живі квіти.


Після встановлення дипломатичних відносин між Китаєм та Україною, незважаючи на зміни на світовій міжнародній арені, двосторонні відносини й надалі характеризуються стійким розвитком, і, незважаючи на політичну ситуацію в Україні, дружба і співробітництво України з Китаєм є виявом високої домовленості між різними політичними партіями України. Мені приємно дізнатися, що зараз у Верховній Раді міжпарламентська група народних депутатів по дружбі з Китаєм має найбільший кількісний склад.


Користуючись нагодою, хочу висловити високу повагу і щиру вдячність усім друзям з різних прошарків українського суспільства, які робили свій внесок в справу просування дружби і співробітництва між нашими країнами. Завдяки вашим активним зусиллям, у цей момент я можу стояти тут і з гордістю сказати, що на сьогодні у китайсько-українських відносинах не існує будь-яких проблемних питань, натомість, ми маємо відносини дружби, взаємної довіри і співробітництва. Я повністю переконаний у доброму виконанні своєї місії в Україні.


Незабаром ми будемо разом зустрічати 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Китаєм та Україною. Перед нами нові можливості розвитку двосторонніх відносин, зокрема просування уперед співробітництва в діловій галузі за всіма напрямками — це є наше спільне бажання.


На даному етапі Китай став другим партнером України за обсягами торгівлі, займає друге місце серед країн-експортерів і перше місце — за імпортом. Стрімко просувається уперед низка важливих проектів з китайськими інвестиціями у декілька мільярдів доларів. Велика група китайських підприємств, таких як «Huaweі», «Lenovo», «ZTE», «Cherry», почала завойовувати український ринок, приносячи до України слоган «не тільки зроблено, а й створено в Китаї».


Та, дійсно, це далеко не все. Зараз у Китаї ринок імпорту нараховує 1 трильйон 500 мільярдів доларів. Китайські інвестиції кожного року перевищують 100 мільярдів доларів. Тим часом товарообіг між Китаєм і Україною торік становив тільки 6 мільярдів 100 мільйоні доларів. Це означає, що потенціал співробітництва між нами дуже великий. Якщо ми зможемо раціонально об’єднати китайські інвестиції, ринок, передовий досвід управління з українськими ресурсами новітніх технологій, запасами висококваліфікованих кадрів, ми можемо бути переконаними в просуванні розвитку співробітництва між нашими державами стрімкими кроками.


Ми вітаємо Україну в будівництві Економічного поясу Шовкового шляху, який є ініціативою Китайської сторони.


Ми високо оцінюємо і вітаємо заходи полегшення візового режиму, здійснені Українським урядом і направлені на сприяння обміном між нашими громадянами. Але я хочу запропонувати українським друзям взяти курс не лишень на гаманець китайських підприємців, а й на гаманці китайських туристів. Кожен китайський громадянин за кордоном є не лише простим туристом, а й активним покупцем та потенційним інвестором. Торік 120 мільйонів китайських туристів мандрували за кордонами Китаю. При цьому вони витратили 230 мільярдів доларів. На жаль, Україна поки що не є країною туристичної мети китайських громадян — у 2015 році лише 9 тисяч китайських громадян відвідало Україну. Китайська сторона готова разом з Українською стороною спільними зусиллями у майбутньому зміцнювати обмін між нашими народами, ознайомити Україну з китайськими туристами, щоб вони могли принести більше шансів для бізнесу в Україну.


Китай уже понад 30 років досяг відомих усьому світові успіхів «китайського дива». Якщо говорити, який досвід ми маємо, то існують дві основні позиції. По-перше, щодо внутрішньої політики — вдалося зберегти стабільність та солідарність. По-друге, щодо зовнішньої політики — Китай дотримується самостійної незалежної мирної зовнішньої політики, наша мета — зберегти сприятливе і мирне зовнішнє середовище навколо Китаю.

Китай поважає незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, підтримує шлях розвитку, який обрав український народ, виступає за вирішення наявної кризи політичними та дипломатичними шляхами.


Щодо сьогоднішньої України, то природні ресурси і якість та професіоналізм трудового потенціалу, і промисловий та аграрний фундаменти, і рівень науки та техніки — все це набагато перевищує рівень Китаю тридцять років тому. Ми глибоко переконані, що мине небагато часу і завдяки правильному напрямку Україна зможе відновити нормальні процеси розвитку, знову піднятися в ряд провідних європейських держав.


Україно, я люблю тебе!


Нехай вічною буде дружба між нами!

 


На знімку: пан Ду Вей під час офіційного прийому з нагоди початку його дипломатичної місії в Україні.


Фото Олександра КОНДРАТЕНКА.