Порушення резолюцій Ради Безпеки ООН Північною Кореєю, проблеми побудови мирного життя на Африканському континенті, а також надзвичайно важливий спектр питань щодо виборів нового генерального секретаря ООН — ці пріоритетні питання порядку денного Ради Безпеки ООН назвав постійний представник Японії в ООН Коро Бешшьо. Саме він вестиме засідання Радбезу, оскільки з першого липня в ній головує Японія.


На першій прес-конференції після вступу на відповідальну посаду Коро Бешшьо заявив, що Рада Безпеки уважно відстежує всі дії Північної Кореї, члени Радбезу поділяють його точку зору про те, що резолюції по санкціях стосовно цієї країни будуть неухильно виконуватися. Водночас головуючий зазначив, що низка країн виступає за те, аби санкції проти КНДР супроводжувалися діалогом, щоби повернути країну «в потрібному напрямку».

Він зауважив, що Японія як непостійний член Ради Безпеки ООН має сподівання поглибити дискусію стосовно цієї проблематики з Китаєм.


Що стосується виборів нового генерального секретаря ООН, який має приступити до виконання своїх обов’язків уже з початку наступного року, то Рада Безпеки ООН має назвати кандидатуру. А для цього вперше в історії організації відбуватимуться співбесіди кандидатів, публічні слухання їхніх програм та обговорення, рейтингові голосування. На час головування Японії у Радбезі, зазначив Коро Бешшьо, всі ці заходи вступлять в активну фазу.


Слід уточнити, що серед кандидатів на головну посаду в організації світового співтовариства чимало представників від країн Східної Європи. Досі цей регіон жодного разу не був представлений на найвищій посаді в ООН. І хоча 97 стаття Статуту ООН визначає генсека лише як «головну адміністративну особу Організації», інша стаття, а саме — 99, стверджує, що генсек ООН доводить до Ради Безпеки ООН будь-яке питання, котре, на його думку «може загрожувати міжнародному миру та безпеці». На таку активну роль очільника ООН — за тих обставин, коли один із постійних членів Радбезу є агресором — і сподівається Україна.


До речі, Україна, яка також є непостійним членом Ради Безпеки ООН, приступить до головування у безпековому органі в лютому наступного року.

 

Токіо.