Центр досліджень проблем громадянського суспільства провів перший захід із циклу "Кава з губернатором". Гостем цього разу став голова Луганської обласної державної адміністрації Юрій ГАРБУЗ. Зустріч журналістів із керівником Луганщини відбулася у вигляді відкритої дискусії в невимушеній атмосфері за філіжанкою кави в ресторані "Шато" в Києві.

 

Відповідаючи на запитання журналістів, Юрій Гарбуз наголосив на тому, що його головним пріоритетом як керівника ВЦА є подальша інтеграція Луганщини в інформаційне, політичне, економічне та культурне поле України. Це стосується не лише визволених територій, а й тих, що перебувають під російською окупацією. "Якщо ми хочемо повернути окуповані території в короткостроковій перспективі, то потрібно вже сьогодні боротися за думки людей, які там проживають, -- вважає він. -- Я глибоко переконаний, що потрібно створювати інфраструктуру реінтеграції країни. Залучати людей, що вимушено проживають у так званій "сірій зоні", на окупованих територіях, до спільної діяльності, проводити наступальну інформаційну роботу. Ідеться насамперед про простих людей, що опинилися в складних умовах окупації. З ними потрібно працювати, роз'яснювати нашу позицію, надавати можливості самим пересвідчитися в тому, що російська пропаганда бреше".

 

Одним із кроків, які робить влада в цьому напрямі, -- прийняття дітей із "сірої зони" та окупованих територій на оздоровлення в дитячі санаторії та табори відпочинку, а також створення для них можливості стати студентами навчальних закладів Луганської області. "Це практичні дії, що створюють довіру. А довіра дає надію на мир", -- стверджує Юрій Гарбуз.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

 

Луганська область.

 

Голос України