Вельс став єдиною британською командою, яка з 1996 року вийшла до півфіналу великого турніру. Тоді цей результат показала збірна Англії на чемпіонаті Європи. Але родзинка в тому, що для валлійців нинішнє досягнення — перше в історії команди.

 


У зустрічі проти Бельгії вони пропустили першими, але з відповіддю не забарилися, красень-гол ударом головою поклав Ешлі Вільямс (на знімку). У другому таймі валлійська збірна ще двічі вразила ворота суперника, якого називали не тільки фаворитом матчу, а й претендентом на титул.


Валлійці показали, що не без підстав потужно пройшли відбірний етап і тут, на французьких стадіонах, грають яскраво. Та всі ці їхні вдачі списувалися на щось тимчасове, на збіг обставин. Але, як бачимо, це не так. Ми маємо справу з дуже вишколеною і потужною командою, в якій наявні яскраво виражені лідери й зірки. І Бельгія на собі все це добре відчула.


Хоча бельгійці, звичайно, мали кадрові проблеми в обороні. Але спробували компенсувати це жвавим початком, забили навіть швидкий гол. Однак потім намагалися втримати мінімальну перевагу всіма силами, переживаючи за надійність тилів.


А Вельс, котрий починав несміливо, миттєво вловив настрій суперника. І зумів включити волю і, зрештою, відігратися. І вже бельгійці опинилися в ролі психологічно пригніченої сторони. Упоратися з цим підопічні Марка Вільмотса не змогли, хоча старалися окремі виконавці, намагалася прийти до тями команда. Однак помилки в обороні й відчуття, що постійно позаду може спалахнути пожежа, підводили бельгійців, які пропустили ще два удари від суперника, котрий «нахабнів» на очах.


Валлійці вчасно налаштувалися на хвилю впевненості, зібралися й грамотно використовували помилки опонента. Звичайно, буде цікаво подивитись на характер і міць британської команди проти португальців у півфіналі.


***


Захопливий поєдинок зіграли збірні Німеччини й Італії. Можливо, прихильники так званого атакувального футболу зауважать, що події були нудні й зовсім нецікаві. Однак ті, кого в футболі насамперед цікавить тактика, отримали величезну насолоду від цього грандіозного протистояння. Не випадково саме Йоагіма Льова та Антоніо Конте — наставників цих суперників — вважають найсильнішими тренерами нинішнього чемпіонату Європи.


Обидва фахівці довели свої команди до неймовірного рівня організованості й збалансованості. Загалом, на думку багатьох, за якістю цей матч поки що є безперечно кращим на турнірі у Франції. Високої драматургії було надто багато. Обмінявшись забитими м’ячами в основний час, з’ясування відносин перейшло до додаткових таймів. А потім знадобилося виконати ще й серію пенальті, яка була неймовірною за рівнем напруження!


Путівку до півфіналу Німеччині приніс Йонас Гектор — не найвідоміший з її основного складу виконавець. Натомість найдосвідченіші Томас Мюллер, Месут Езіл та Бастіан Швайнштайгер свої одинадцятиметрові не реалізували. В італійців фатального промаху припустився Маттео Дарміан.


Варто відзначити блискучу гру під час цієї екзекуції німецького воротаря Мануеля Нойєра (на знімку), котрий взяв два пенальті.

 


На жаль, чудова збірна Італії, показавши високий клас на турнірі, їде додому. Попереду в неї новий період уже без Антоніо Конте, який перейде на нове місце роботи. Він тренуватиме знаменитий лондонський клуб «Челсі».


***


У протистоянні господарів чемпіонату та ісландців, котрі своїми виступами раніше наробили галасу, очікуваної боротьби, на жаль, не вийшло. Французи буквально зім’яли суперника. І на перерву пішли ведучи в рахунку — 4:0!


Друга половина матчу майже нічого вже не вирішувала. Хоча варто віддати належне ісландцям, котрі не опустили рук, а намагалися завершити зустріч гідно. І їм це вдалося, вони не зламалися, а моментами демонстрували яскраву гру. І в підсумку північна команда виграла тайм — 2:1. І попри негативний для неї результат, збірна Ісландії залишає Францію з гордо піднятою головою.


А у переможців відзначимо результативну гру Олів’є Жиру (на знімку), котрий забив два м’ячі.

 


***


Фінальний турнір вийшов на фінальну пряму, залишилися тільки чотирьох претендентів на титул. Квартет визначить фіналістів, і в неділю ми дізнаємося нового чемпіона Європи.


Фото uefa.com.