Обстановка на бойовому сході нашої країни залишається напруженою. Проросійські військові підрозділи обстрілюють позиції українських сил із крупнокаліберної артилерії. За даними штабу АТО (на 4.07), за добу зафіксовано понад 60 обстрілів. Найскладніша ситуація залишається в Зайцевому, Пісках, у районі Горлівки та промзоні Авдіївки Донецької області.


Тим часом серед бойовиків «ДНР» викликала ажіотаж інформація про передачу США українській стороні 14 контрбатарейних радарів класу AN/TPQ-49 і AN/TPQ-36, призначених для виявлення та визначення координат мінометних і артилерійських позицій противника. Про це повідомляє координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук.


«За версією терористів, ці радари знадобилися ЗСУ для наступу, що готується найближчим часом, на Донецьк і Горлівку (хоча домовленість про поставку даних систем Україні було укладено зі США ще в 2015 р., частина радарів була отримана Києвом тоді ж)», — пише він на сторінці у Фейсбук. За словами Тимчука, «широкомасштабних дій» українських військ також очікують і в «ЛНР».


«Дані слухи провокують паніку серед цивільного населення — з кількох сіл біля річки почали виїжджати місцеві жителі», — зазначають в ІС.


За даними нашої розвідки, загальна чисельність двох армійських корпусів бойовиків на окупованих територіях становить 35 тис. терористів. Також на Донбасі нині перебуває сім тис. кадрових російських військовослужбовців. Крім того, біля наших кордонів розгортається три нові дивізії. Ці цифри вчора озвучив заступник директора департаменту ГУР МО Вадим Скібіцький. «З нарощування угруповання біля кордону — до 2018 року, за нашими розрахунками ГУР, цей контингент нараховуватиме майже 70 тис. чоловік», — заявив він.


На вчорашній день були анонсовані переговори гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи з мирного врегулюванню конфлікту на Донбасі. Раніше представник України в підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила, що наша сторона готова обміняти вісьмох затриманих під Широкиним бойовиків на українських заручників.


27 червня українські розвідники провели успішну бойову операцію на Донбасі, у результаті якої було захоплено в полон вісім бойовиків. За інформацією штабу АТО, вони готувалися до штурмових дій у районі села Водяне.

На момент верстки номера результати зустрічі в Мінську ще не були відомі.