Голова Верховної Ради України Андрій Парубій наголошує, що святкування минулого тижня 20-річчя Конституції України було важливим заходом, «бо ухвалення Основного Закону держави у 1996 році справді історична подія, яка відбулася у Верховній Раді України». Про це він сказав в інтерв’ю парламентському телеканалу «Рада».


А. Парубій назвав символічним той факт, що до участі у святкуванні річниці Конституції долучилися як інтерни, які проходять практику у Верховній Раді, так і творці Конституції. На думку глави парламенту, важливо, що на урочистостях виступили Президент Петро Порошенко, перший Президент Леонід Кравчук, народні депутати різних скликань, учасники АТО.


Голова Верховної Ради наголосив, що робитиме все для подальшої відкритості парламенту, для покращення законодавчої роботи та для зростання авторитету парламенту в суспільстві. За його словами, «є задум під час здійснення літнього ремонту в будівлях Верховної Ради додати елементи, які свідчитимуть про історію і сьогодення українського парламенту».


Підбиваючи підсумки тижня, Голова Верховної Ради особливо відзначив проведення Форуму місцевого розвитку в Трускавці, під час якого відбулася його зустріч з Маршалком Сейму Республіки Польща Мареком Кухчінським. «Ми обговорили питання прикордонного співробітництва, питання розвитку інфраструктури в прикордонних областях», — сказав А. Парубій і наголосив, що «співробітництво з Польщею у різних сферах має для України велике значення, — це й економічна співпраця, співпраця в безпековій сфері, і співпраця в побудові інфраструктури». Він висловив переконання, що розвиток україно-польських відносин має великий потенціал: «Це довготривалий стратегічний напрямок».


Голова Верховної Ради України, прогнозуючи розвиток подій цього пленарного тижня, висловив сподівання, що парламент розгляне проект закону про спецконфіскацію. При цьому він пояснив, що «це питання — на лінії ризику», воно «ставить під загрозу прийняття рішень наступного пленарного тижня». Зокрема, сказав А. Парубій, «Народний фронт» вийшов з твердою політичною позицією, що «поки не буде розглянутий закон про спецконфіскацію, доки кошти Януковича не будуть спрямовані на безпеку та оборону, «Народний фронт» відмовляється брати участь у голосуванні». За словами А. Парубія, «триває узгоджена підготовка цього закону з європейськими експертами та юристами».


«Я дуже сподіваюся, що нам вдасться вийти з узгод женим законопроектом у зал, що не буде запитань ні у експертів, ні у європейських друзів. Це питання дозволить зняти політичну напругу та дискусію з цього приводу», — підкреслив А. Парубій.


Також цього пленарного тижня Верховна Рада має розглянути питання про позбавлення повноважень, затримання та арешт народного депутата Олександра Онищенка. «Це дуже резонансне питання. Подібні питання -це завжди великий виклик для парламенту. Тому я весь час наголошував, що в цьому питанні ми повинні діяти згідно із законом і робити так, щоб не було підстав оскаржувати рішення Верховної Ради». Він нагадав, що «до Верховної Ради надійшло подання на затримання та арешт депутата Олександра Онищенка і, згідно із законом, Регламентний комітет дав необхідний час для підготовки письмових пояснень і винесення рішення, яке зобов’язує мене як Голову Верховної Ради України поставити це на порядок денний сесії. Згідно із законом — не пізніше як за 7 днів від рішення комітету я маю це питання поставити».
Серед інших питань, за словами глави парламенту, планується розглянути великий пакет документів з призначення і звільнення суддів.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.