У неділю під час урочистостей з нагоди Дня Військово-морських сил України Президент Петро Порошенко передав ВМС два новозбудовані броньовані катери «Бердянськ» та «Аккерман». Це перші броньовані катери українського виробництва, оснащені системами спостереження та розвідки і здатні знешкоджувати надводні та повітряні цілі. Невдовзі до складу ВМС ЗСУ увійдуть ще кілька катерів такого типу. «Символічно, що саме сьогодні до складу Військово-морських сил України увійдуть два броньовані артилерійські катери, які передаються на бойове випробування для постановки на озброєння.

Швидкісні й непомітні, економічні та ефективні, розроблені і збудовані українцями, випробувані українськими моряками. А назви морських портів зі Сходу та Південного Заходу на їхніх бортах — «Бердянськ» і «Аккерман» — символізують нашу українську національну єдність», — сказав Петро Порошенко та підкреслив, що це лише початок, а в перспективі й поповнення флоту кораблями, ударними ракетними комплексами, введення до складу морської авіації вітчизняного патрульного літака», — підкреслив глава держави.

 

Наголосивши на необхідності системного нарощування військово-морського потенціалу України, який має забезпечити надійний захист портів, узбережжя, морських комунікацій та наших національних інтересів на морі, П. Порошенко зазначив, що впродовж останніх 25 років було добудовано лише чотири кораблі, до того ж унаслідок російської окупації Криму наша держава втратила майже 70 відсотків корабельного складу.


«Мені відомі всі проблеми флоту. Нещодавно завершила роботу інспекційна група, яка за моїм дорученням вивчила стан справ у Військово-морських силах і нині готує ґрунтовні пропозиції щодо нарощування бойового потенціалу, створення відповідної інфраструктури та поліпшення всебічного забезпечення українського флоту», — сказав він та наголосив на необхідності зламати негативні тенденції минулих років та зробити все можливе для відродження Військово-морських сил.


Під час урочистостей Президент також повідомив про призначення командувача Військово-морських сил Збройних Сил України — ним став Ігор Воронченко, який до цього часу виконував обов’язки очільника ВМС.


Крім сучасних кораблів, військові моряки також повинні мати надійний тил на землі. Тож під час урочистостей в Одесі П. Порошенко також вручав ключі від новозбудованих квартир. «Одним з основних завдань вбачаю забезпечення житлом українських моряків і в першу чергу тих, хто, не вагаючись, залишив його в окупованому Криму. Тут, в Одесі, військовослужбовці мають бути забезпечені житлом, особливо ті, хто зберіг вірність присязі і вийшов із Криму», — заявив глава держави та висловив тверде переконання, що житлові проблеми ВМС мають вирішуватися не гірше, ніж загалом у ЗСУ, де за останні два роки — з червня 2014-го і дотепер — особовий склад отримав 1927 квартир, а 31 родина скористалася грошовою компенсацією за належне їм житло. Зазначивши, що нині 600 військовослужбовців-моряків змушені жити на кораблях, Президент доручив міністру оборони узгодити з Мінінфраструктури рішення про передачу двох будинків біля порту, щоб в короткий термін зробити там гуртожитки. «Міністерство оборони отримало наказ від мене, гроші на модернізацію будинків знайдено, рішення в уряді погоджено, і я ставлю завдання, щоб до кінця року цей комплекс робіт було завершено і мені з цього приводу була доповідь. Щоб ми більшість військових моряків із кораблів переселили в гуртожитки на березі», — додав глава держави та повідомив, що найближчим часом почне працювати програма із забезпечення житлом військовослужбовців і членів їх родин. 

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій, вітаючи матросів, старшин, мічманів, офіцерів, генералів та адміралів із Днем Військово-морських сил України, підкреслив, що не випадково це свято відзначається у липні, адже саме в цей час українці згадують і вшановують великий морський похід та перемогу київського князя Олега під Константинополем у 907 році, і під час цього походу князь Олег на знак успіху прибив свій щит на воротах Царгороду.


Він також нагадав, що наші Військово-морські сили уславлені морськими тріумфами прадідів-козаків. Всесвітньо відомі переможні походи козацьких флотилій гетьмана Петра Сагайдачного проти Османської імперії. Про них писали венеціанські, французькі, італійські дипломати й хроністи. Уперше в новітній історії України синьо-жовті та українські морські прапори було піднято на кораблях Чорноморського флоту 29 квітня 1918 року. А після анексії Криму навесні 2014 року День Військово-морських сил Збройних Сил України набув нового змісту та значення. «Переконаний: українські моряки повернуть Україні Крим та наші військово-морські бази на Чорному морі», — заявив Андрій Парубій та наголосив, що Україна завжди була, є і буде морською державою, а її моряки — взірцем мужності, патріотизму та високого професіоналізму.


Сергій КОВАЛЕНКО.