Делегація Верховної Ради бере участь у роботі XXV щорічної сесії Парламентської Асамблеї ОБСЄ, яка проходить у Тбілісі (Грузія). До її складу входять народні депутати Артур Герасимов (голова делегації), Ольга Бєлькова, Сергій Висоцький, Антон Геращенко, Тетяна Острікова, Ігор Попов та Нестор Шуфрич.


Основна тема цієї сесії ПА ОБСЄ звучить так: «25 років парламентського співробітництва: зміцнення довіри через діалог». У ній беруть участь три сотні парламентаріїв із 57 країн—учасниць Організації з безпеки та співробітництва в Європі та представники багатьох асоційованих країн і міжнародних організацій.


Із вітальними промовами до учасників форуму звернулися Президент Грузії Георгій Маргвелашвілі, спікер парламенту Грузії Давід Усупашвілі, Прем’єр-міністр Грузії Георгій Квірікашвілі, Президент Парламентської Асамблеї ОБСЄ Ілкка Канерва та діючий керівник ОБСЄ, міністр закордонних справ Німеччини Франк Вальтер Штайнмайєр.


Президент ПА ОБСЄ акцентував увагу учасників заходу на необхідності концентрації зусиль на спільному протистоянні міжнародному тероризму, гарантуванні безпеки усіх країн, поваги до територіальної цілісності та недоторканості міжнародних кордонів. Франк Вальтер Штайнмайєр нагадав про наявність на просторі ОБСЄ низки заморожених і гарячих конфліктів, окремо виділивши збройний конфлікт на сході України. Він висловив жаль з приводу того, що Мінські домовленості хоч і намітили основні шляхи мирного вирішення конфлікту, їхня реалізація постійно торпедується. Він окремо наголосив на неприпустимості нападів на особовий склад місії ОБСЄ, знищення її безпілотників та іншого технічного обладнання.


ПА ОБСЄ переважною більшістю голосів ухвалила резолюцію «Щодо порушень прав людини та основоположних свобод в Криму», проект якої був ініційований Наталією Агафоновою та представлений Сергієм Висоцьким.

Резолюція рішуче закликає Російську Федерацію припинити агресію проти України і в повному обсязі виконувати свої зобов’язання відповідно до Статуту ООН, Гельсінського заключного акта та інших норм і принципів міжнародного права, принципів і зобов’язань ОБСЄ, засуджує незаконну анексію Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, заборону окупаційною владою РФ діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, а також вкотре вимагає від Російської Федерації звільнити незаконно анексовані території та повернути їх Україні, закликає держави-учасниці утриматися від будь-яких дій або вчинків, які можуть означати, прямо або опосередковано, визнання зміни статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополь як невід’ємної частини України. Резолюція рішуче засуджує всі порушення фундаментальних свобод та прав людини на Кримському півострові, зокрема, зростання репресій, насильства і дискримінації проти кримськотатарського корінного народу та етнічних українців, у тому числі викрадення, вбивства, тортури і жорстоке поводження, насильницькі зникнення, безпідставні арешти і затримання та тюремні ув’язнення.


Крім того, в рамках ХХV щорічної сесії ПА ОБСЄ було проведено захід «Порушення прав людини та фундаментальних свобод в Криму», організований делегацією України та Світовим конгресом українців. Захід став гарною нагодою звернутися до парламентаріїв країн, що входять в ПА ОБСЄ, з метою ознайомлення з ситуацією з порушенням прав людини, що виникла в АР Крим та місті Севастополь після їхньої незаконної окупації Російською Федерацією, що стало прикладом безпрецедентного порушення міжнародного права в сучасній історії.


Під час засідання Загального Комітету з економічних питань, науки, технологій та навколишнього середовища на ХХV Щорічній сесії ПА ОБСЄ абсолютною більшістю голосів ухвалено ініційований головою Постійної делегації Верховної Ради України в ПА ОБСЄ Артуром Герасимовим проект резолюції «Тридцята річниця Чорнобильської катастрофи». Резолюція особливо наголошує на необхідності продовжувати на національному та міжнародному рівнях докладати зусиль із ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, зменшувати її вплив на здоров’я населення, а також послабляти її екологічні, соціальні та економічні наслідки та вживати заходів з метою рекреації постраждалих від радіації територій.


Голову Постійної делегації Верховної Ради України у ПА ОБСЄ Артура Герасимова обрано на посаду заступника Голови Комітету Парламентської Асамблеї з економічних питань, науки, технологій та навколишнього середовища. Обрання на цю відповідальну посаду означає входження представника України до складу Бюро Парламентської Асамблеї, що значно посилює позицію України в ПА ОБСЄ.


За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради.