Міжнародна спеціалізована виставка «Астана ЕКСПО-2017» відбудеться в місті Астана в 2017 році. І присвячена вона буде енергії майбутнього! Після її закінчення створять Міжнародний фінансовий центр «Астана» — свого роду, фінансовий хаб.


Своїх перших відвідувачів МФЦА вже зможе прийняти в 2018-му. Цю дату декларує Кайрат Келімбетов — керуючий центром «Астана».


Багато західних інвесторів поставилися до ідеї створення зі скептицизмом, а російські — з побоюванням, що Астана ризикує стати новою офшорною зоною, адже потенціал у Казахстану зайняти нішу «фінансової гавані» Євразійського регіону є.


Підготовку до створення ядра фінансової інфраструктури — центру «Астана» уряд Казахстану розпочав не вчора. Запущений у дію президентський план «100 конкретних кроків» чітко регламентує, як має змінитися держава для того, щоб отримати новий імпульс економічного, а отже, політичного і соціального розвитку. І ось саме створення міжнародного фінансового центру зіграє в цьому важливу роль. Наприклад, компанії, які зайдуть в МФЦА, отримають безпрецедентні умови: відсутність зобов’язань сплачувати податки протягом 50 років (це стосується ПДВ за імпорту сировини та матеріалів, що використовуються для інвестиційних проектів), реально працюючу англосаксонську модель права, а також особливий візовий і валютний режими.


Що стосується оперативної роботи фінцентру то, за словами Кайрата Келімбетова, планується, що в «Астану» перенесеться казахстанська біржова торгівля, де й проходитиме ІPO всіх держкомпаній. Тут-таки через МФЦА активи Національного фонду і Єдиного накопичувального пенсійного знайдуть своїх управлінців. А ще, за задумом, на біржі фінансового центру планують розміщувати державні ісламські цінні папери.


Навіть керівник фінансового центру розуміє, що це великий і складний проект, але «команда», що працює над створенням фін центру, чітко розуміє, що важливо зуміти зацікавити регіон перетворити МФЦА на центр надання фінансових послуг у рамках «економічного поясу Шовкового шляху». Необхідно зайняти цю нішу і почати поступово розвиватися.


...«Ми сподіваємося на участь міжнародних фінансових організацій, великих бізнесменів, які прийдуть у Казахстан, переконаються, що тут можна працювати. Упевнений, що за всебічної підтримки діяльність у рамках цього проекту буде цікава», — підкреслив президент Казахстану Нурсултан Н. на зустрічі із членами ради з управління МФЦА.


Члени ради з управління «Астаною» відзначають, що в разі виконання всіх передбачених законодавчих норм і умов роботи фінцентру, Казахстан увійде до невеликої групи країн, які змогли інтегруватися в сучасний струмінь розвитку державного потенціалу. Євразійський регіон таких майданчиків не має. Казахстан і «Астана» можуть стати першим і єдиним «центром» для створення міжнародного ядра фінансової інфраструктури.


За планом, МФЦА надаватиме послуги для ринків Киргизстану, Узбекистану, Таджикистану, а в подальшому Монголії і Кавказу.


У рамках економічного форуму в Санкт-Петербурзі Нурсултан Назарбаєв зазначив, що значно знизився рівень інвестицій з Росії в Казахстан, а також запросив підприємців РФ працювати на майданчику МФЦА «Астана».
За словами зарубіжних фінансових аналітиків, насправді створення фінцентру в Казахстані — ідея непогана. Нині в країні сприятливий економічний клімат: національна валюта вже пережила низку девальвацій, а вся макроекономіка перейшла на курс інфляційного таргетування, відповідно, ціни в Казахстані тепер на прийнятному для інвесторів і компаній рівні. Тим паче що діє акція з передачі великих і серйозних державних підприємств у приватні руки.


Проведено переговори з Лондонською фондовою біржею і біржею металів, NASDAQ, Чиказькою товарною біржею, NASDAQ Dubaі, Нью-Йоркською фондовою біржею на предмет створення спільної високотехнологічної біржової інфраструктури МФЦА.


Незважаючи на залучення іноземних гравців на майданчик МФЦА, аналітики вважають, що не можна залишати збоку і місцевих гравців, які в майбутньому можуть стати наступниками технологій і способу ведення бізнесу.

Тим паче що іноземні компанії можуть іти і приходити. А впровадження нових бізнес-технологій дасть змогу казахстанським гравцям розвивати якісні фінансові послуги, що може стати мультиплікативним ефектом, коли бізнес-модель поширюється і на внутрішньому ринку.