Луганська облдержадміністрація розробила програму енергозбереження для чотирьох районів області. Ситуація з електропостачанням потребує особливого контролю через конфлікт з Луганським енергетичним об’єднанням.

 
Як відомо, заборгованість перед ЛЕО сягає 5 млрд. гривень разом із боргами територій, неконтрольованих українською владою. При цьому українська сторона не має права перераховувати гроші підприємству, юридичну адресу якого зареєстровано в Луганську. У свою чергу, його власник відмовляється перереєстровуватися на вільній території. За словами керівника Луганської обласної ВЦА Юрія Гарбуза, ситуація з ЛЕО спричиняє постійні відключення електроенергії та зростання боргу, «що неприпустимо сьогодні і може призвести до непередбачуваних наслідків».


Першу програму з енергоефективності за фінансування з обласного бюджету обіцяють запустити днями. Загалом з обласної скарбниці виділено 6 млн. гривень для реконструкції вуличного освітлення з використанням енергоощадних світлодіодних ламп для перших чотирьох населених пунктів: Біловодська, Марківки, Мілового та Білолуцька. Це допоможе зекономити додаткові кошти в районних бюджетах та знизити споживання електроенергії.


До речі, програма реалізовується в рамках «100 днів голови ОДА» та передбачає здачу в експлуатацію об’єктів у липні-серпні цього року. Аналогічну програму буде реалізовано і в інших районах області.