США передали нашій країні 14 радарів класу AN/TPQ-49 та AN/TPQ-36. Церемонія передачі відбулася у суботу в аеропорту «Бориспіль» за участі Президента Петра Порошенка і посла США в Україні Джеффрі Пайетта (на знімку крайній праворуч).

 

 

«Це найсучасніші контрбатарейні станції, назву яких вже дуже добре вивчили в українських військах», — цитує главу нашої держави його прес-служба. За словами П. Порошенка, контрбатарейні радари допоможуть українському солдату бачити кожен постріл російсько-терористичних військ. Дальність до 25 км дозволяє своєчасно виявляти тих, хто, порушуючи Мінські угоди, застосовує артилерію, міномети, танки, намагаючись проводити обстріли українських позицій.


Варто зазначити, що системи, які перебували в США на зберіганні, передані Україні безплатно й будуть відправлені в район проведення АТО.


Американський уряд уже виділив 335 млн. доларів на військово-технічну допомогу нашій державі, а в Конгресі США триває розгляд законопроекту про додаткове виділення для нас ще 500 млн. доларів.


Крім того, під час церемонії передачі контрбатарейних радарів П. Порошенко повідомив, що в ході саміту НАТО у Варшаві, який відбудеться уже цього тижня, буде схвалено пакет допомоги Україні на сектор безпеки та оборони. «Цей пакет дозволить нам консолідувати існуючі напрямки підтримки НАТО і допоможе встановити більш дієву, ефективну оборону і безпеку, яка також буде реформуватись по графіку, затвердженому в Стратегічному оборонному бюлетені», — зазначив Президент України.

 

Довідково 

 

Порівняно з наявною у ЗСУ радіолокаційною станцією АРК-1М «Рись» станція AN/TPQ-36 має більшу дальність та сектор розвідки і дозволяє одночасно вести розвідку на площі, яка більша за площу розвідки АРК-1М у 3,5—4 рази.


Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).