Через кілька днів після підтримки британцями ідеї Brexіt, наслідки якого стосуються сотень мільйонів громадян євроспільноти, польські соціологи вирішили перевірити «європейські настрої» своїх співвітчизників, що називається «по гарячому сліду», коли відчувалась невпевненість у політичному та економічному завтра, зокрема, значно ослабла польська національна валюта стосовно долара, євро і швейцарського франка — валюти, в якій тисячі поляків сплачують кредити за помешкання.

 

В цій атмосфері понад половина опитаних провідним і найбільш досвідченим на польському ринку агентством дослідження громадської думки «ТНС Польща» («TNS Polska») оцінила результати Brexіt песимістично: 54% поляків очікують негативних наслідків для Європейського Союзу в цілому, а майже 52% — для самої Польщі. Такі побоювання, за даними «Газети виборчої», висловлювали люди з вищою освітою, що проживають у великих містах. Прикметно, що такі погляди сповідують не лише прихильники проєвропейських (опозиційних партій польської політичної і парламентської сцени) «Громадянської платформи» (ГП) і «Сучасної» («Nowoczesna»), а й майже половина симпатиків правлячої партії «Право і справедливість» (ПіС), яка використовує для внутрішньополітичних потреб досить гостру і критичну риторику щодо євросоюзівських структур, зокрема, через критичні оцінки Брюсселем нововведень офіційної Варшави стосовно місця і ролі Конституційного Суду в системі влади через призму забезпечення верховенства права та дотримання принципів правової держави.


Щоправда, дещо іншим видається сприйняття поляками наслідків Brexіt для самих мешканців Туманного Альбіону: 40% бачать більше негативних, але 22% — більше позитивних змін. Аналітики звертають увагу, що «розлучення» з ЄС піде на користь британцям на думку 36% виборців польської партії влади (при 27% прихильників ПіС, які притримуються протилежної думки).


Проте, констатують в «ТНС Польща», Brexіt не змінив проєвросоюзівських настроїв поляків, які й надалі залишаються у групі найбільших євроентузіастів: 81% поляків виступає за те, щоб Польща залишалася у складі Євросоюзу. Публікуючи ці дані, «Газета виборча» з оптимізмом відзначає зростання на 4% кількості поляків, які виступають за залишення Польщі в ЄС.


Тим часом прихильно до виходу Польщі з ЄС ставляться 13% поляків, а 6% — не мають усталеної думки. Висновки «ТНС» вказують на тривідсоткове зменшення кількості прихильників «Польексіту» — опублікувала за результатами телефонного опитування (проведеного минулої неділі) група «Іpsos» (її дані — 16%). Найбільше прихильників «Польексіту» серед симпатиків партії влади — кожен п’ятий опитаний. Натомість майже 100% прибічників інших партій, зокрема таких, як Громадянська платформа, «Сучасна» та Союз демократичних лівих сил бачать майбутнє Польщі в ЄС.

Варшава.

 

Довідково

 

За результатами опитувань проведених напередодні британського референдуму американським аналітичним центром «Pew Research Center» у 10 країнах спільноти, виявилося, що (попри перебування при владі, здавалось би, євроскептиків) найбільш цінують приналежність до ЄС поляки (76%) та угорці (61%), а найбільш критичні щодо ЄС греки (71%), французи (61%) та британці (48%). .