На Тернопільщині фіскальна служба під егідою облдержадміністрації проводить операцію "Урожай-2016". Спрямована вона на виявлення "підпільних" найманих працівників. Аналіз показує, що чимало сільськогосподарських підприємств за однакових умов ведення діяльності, на однакових площах мають різне податкове навантаження, що свідчить про неофіційне працевлаштування.

 

Торік операція "Урожай-2015" принесла такі результати: додатково було оформлено більш як дві тисячі найманих працівників, легалізовано понад 21 мільйон гривень виплачених доходів, додатково бюджет отримав 2,5 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб та 7,5 мільйона гривень єдиного соціального внеску. Цього року сподіваються на не менший результат.

 

Як показав звіт за перший квартал, майже третина сільгосппідприємств взагалі не використовує працю найманих осіб, у що важко повірити. Загалом в області найнижчий рівень офіційного працевлаштування: 37 відсотків працездатного населення. Навіть якщо врахувати кількість самозайнятих, то виходить, що половина працездатного населення сидить без зарплати і не отримує жодної копійки. Щоправда, чимало людей перебувають на заробітках за кордоном. Скільки саме -- невідомо.

 

Останнім часом поширеною стала практика, коли наймані працівники при влаштуванні на роботу самі просять роботодавців не оформляти їх офіційно. Мотиви: бояться втратити субсидії на житлово-комунальні послуги або хочуть уникнути служби в армії. У Козівському районі, наприклад, 78 відсотків працездатного населення не отримує зарплати, у Монастириському -- 76, Борщівському і Підгаєцькому -- 74. Працівники фіскальної служби налагоджують тісні зв'язки з новоствореними об'єднаними територіальними громадами: останні зацікавлені у поповненні доходів до бюджету, тож ратують за офіційне працевлаштування.

 

Людмила НАКОНЕЧНА.

 

Тернопільська область.

 

Голос України