Кримська «влада» і спецслужби йдуть на різноманітні хитрощі для того, щоб продемонструвати, як «націоналістичні» батальйони з материкової частини України всіляко намагаються ускладнити життя кримчан, готуючи диверсії та терористичні акти.
Але часто-густо подібні випадки не підтверджуються, а іноді й зовсім шиються білими нитками. Одну таку історію, події в якій розвиваються за детективними законами жанру, було озвучено днями.

У Сімферополі відбулася прес-конференція Ернеста Аблязімова, який нібито був учасником кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана, що формується в Херсонській області.
Про викриття так званої морської блокади Криму, яку мали намір «провести» біля кримського узбережжя бійці батальйону, організатором якого є один з активістів Меджлісу кримськотатарського народу Ленур Іслямов, спочатку було розказано на одному із центральних російських каналів.
Нібито, посварившись із дружиною торік у грудні, Аблязімов покинув Крим і «випадково» з’явився в Херсонській області біля селища Чонгар, у Генічеському районі, де встановлені намети учасників продовольчої блокади Криму.
Там він, зігрівшись, вирішив вступити до батальйону. Відповідно до підписаного контракту, сума винагороди йому призначалася в розмірі восьми тисяч рублів. Почалися тренування, перевірки автомобілів, що їхали до Криму, з метою виявити продовольство. Далі починається найцікавіше. На початку червня, з розповіді «добровольця», вони почали готуватися до здійснення планів з організації морської блокади півострова. Передбачалося, зокрема, вийти в море та притопити у морі відрізки сталевих тросів на пінопластових поплавцях, загальною довжиною майже півтора кілометра. Троси, за задумом організаторів, повинні були намотуватися (!) на гвинти суден, що пливли повз Кримський півострів.
Але після виходу в море в найнятого рибальського суденця зламався двигун. Його взяло на буксир ще одне судно і відбуксирувало до Генічеська. Сам Аблязімов з’явився до російських прикордонників і розповів, свідком і учасникам чого він був.
Усе, здавалося б, ясно й зрозуміло: український «бойовик» з національного мусульманського батальйону покаявся, зрозумів, куди він потрапив і повернувся в «ласкаві обійми» російського правосуддя. Картинка для російського ТВ — класна. На відео, який нібито знімав Аблязімов, є все необхідне для цього: сталеві троси, море, судно, українські прапори. Незрозуміло, місце проведення цих зйомок, які фахівці називають, хоч і наближеними до реальності, але  все-таки постановочними, втім, як і вся ця історія.
Зрозуміло одне, що розрахована вона саме на зовнішню аудиторію, мовляв, націоналісти всякої масті прагнуть нашкодити Криму за всяку ціну, навіть завдаючи шкоди вантажним суднам і танкерам, які відправляються з російських і українських портів в Азовському морі й виходять через Керченську протоку до Чорного моря. За класичним сюжетом необхідний був і турецький слід у світлі погіршення, на той момент, відносин між Росією та Туреччиною. Той само Аблязімов повідомив, що охоронець Ленура Іслямова з Туреччини, а інструктаж проводять турецькі специ, звідти ж надходить і фінансування батальйону.
Зрозуміло, що притягнута за вуха історія розрахована й на кримського споживача, якого знову залякують українською та мусульманською загрозою.
Це посилання й учасникам батальйону імені Номана Челебіджіхана, що складається переважно з вихідців із Криму. Один із вас прийшов і покаявся, йому нічого не буде й не загрожує. Тому приходьте й ви, вам також нічого не буде.
Мабуть, на цей психологічний момент і сподіваються організатори прекрасно спланованої ідеологічної диверсії та провокації.
За версією місцевих спостерігачів, Аблязізов спеціально був засланий у цей батальйон, що стоїть на кордоні Криму й Херсонської області для того, щоб усе вивідати та з’ясувати, а потім виступити з «викриттями». У нього це вийшло. Перш за все з’ясувати структуру батальйону, його особовий склад, познайомитися з бійцями, такими само кримськими татарами. Самі зйомки з кадрами про морську блокаду, що нібито готується, на думку фахівців, могли бути зняті де завгодно й, найімовірніше, у Криму. Знайти український прапор — не проблема, а море, воно  що біля берегів Криму, що біля берегів Генічеська однакове.
Провокацію з «бійцем» кримськотатарського національного батальйону, певно, було проведено не випадково. Це й значний розголос у ЗМІ, чергові голослівні обвинувачення, та й ще немаловажне інше. Аблязімов, який побував у батальйоні, вивідав, хто в ньому служить, а потім доповів про це російським спецслужбам. Він це й підтвердив, повідомивши, що побував на допиті в місцевій ФСБ. Сумно те, що тепер, як очікується, буде встановлено тотальний контроль за рідними та близькими тих хлопців, які перебували у батальйоні. Цілком імовірно, що можливі обшуки та затримання.

Крим.