Від початку окупації Росією Криму та воєнних дій на сході нашої країни понад мільйон сімсот тисяч осіб змушені були залишити свої домівки й переїхати до інших регіонів України. Нині майже 70 відсотків переселенців орендують житло, причому за ринковою вартістю.


— Проблема житла виявилася не такою простою, як на перший погляд нам здавалося, — коментує ситуацію «Голосу України» заступник міністра у справах окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

— Ті табори, які були побудовані в деяких регіонах країни, призначалися для тимчасового перебування. А тепер, виходячи з нинішніх реалій, стоїть завдання будівництва соціального житла. Але для держави це непід’ємно. Тільки за допомогою міжнародних організацій і регіональної влади можливо здійснити задумане. Днями з цього питання я зустрічатимуся із представниками керівництва Дніпропетровської області. У них є щодо цього свої ініціативи.


Житло і працевлаштування — це основні проблеми 90 відсотків переселенців. Причому розв’язувати одну без одної, на думку Георгія Туки, безперспективно. В Україні вже було реалізовано проекти щодо житла, але там ніхто не живе. Немає роботи. І люди їдуть...


— На своїй сторінці у Фейсбуці я спробував провести своєрідне опитування. Мене порадувало, що на перше місце люди ставлять не тільки житло, а й таку нагальну для них тему, як робота, — каже заступник міністра. — А це означає, що більшість вимушених переселенців є активними громадянами, а не утриманцями. Серед них є велика категорія людей, з якими я планую постійно зустрічатися, це ініціативні й переважно молоді люди. Вони не просять житла, а хочуть одержати пільгові кредити для будівництва власного. Таким людям держава просто зобов’язана допомогти. І це абсолютно реально. До речі, цю тему обговорюватимемо з представниками державного Ощадбанку. Сподіваюся, нам вдасться знайти можливості для такого кредитування.


Георгій Тука переконаний: і в питаннях працевлаштування переселенців слід шукати альтернативні варіанти — стимулювати до створення своєї справи.


— Коли я керував Луганською областю, ми розробили програму підтримки малого та середнього бізнесу, згідно з якою адміністрація брала на себе зобов’язання з погашення відсотків за кредитом, — розповідає співрозмовник. — Я підписав розпорядження на виділення 20 мільйонів гривень на цю мету. За моїми підрахунками, за нинішніх відсоткових ставок люди зможуть взяти кредитів загалом майже на 100 мільйонів гривень.


Заступник міністра у справах окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб наголосив на інформаційному супроводі теми переселенців:


— Якщо стежити за новинами про переселенців, які надходять із різних джерел інформації, то чимала їх частка, на жаль, це негативні матеріали. ВПО представляють як якихось нахлібників. Так формується негативне сприйняття цієї категорії наших співгромадян, і це величезна помилка, яка, я вважаю, на межі інформаційного злочину. Через таку подачу інформації у багатьох людей, які хотіли б виїхати на підконтрольну українській владі територію, пропадає таке бажання.


Розмовляв Влад СЕМЕНЧУК.