Міжнародна благодійна гуманітарна організація Меrcy Corps стала першою з тих, хто спрямував свої сили й увагу на надання допомоги потерпілим у зоні воєнного конфлікту. Наприкінці 2014 року Меrcy Corps насамперед відправила на Луганщину свою команду для дослідження розмірів допомоги, вивчення своїх можливостей, а вже з березня 2015-го розпочала реалізацію низки своїх програм.

На початковому етапі це були переважно продуктова та грошова допомоги, але пізніше з’явилися програми «Самозайнятість», «Робота за актив» і інші. Сьогодні директор департаменту праці та захисту населення Луганської облВЦА Елеонора Поліщук вимушена визнати, що півтора року тому влада регіону виявилися не готовою працювати в умовах воєнних дій: не вистачало досвіду, людей, коштів, знань. І тільки завдяки допомозі Меrcy Corps, екстреним діям цієї організації, соціальна напруженість почала поступово знижуватися. Наприклад, із серпня по грудень минулого року розподілено 34 тис. 378 продуктових наборів у 220 населених пунктах області. Перш за все допомогу надавали людям похилого віку, інвалідам, хворим, самотнім і багатодітним родинам. Що ж стосується грошової допомоги, то із серпня 2015-го по червень 2016-го її одержали 31 тис. 448 переселенців і жителів Луганщини. Крім уразливих соціальних груп, серед одержувачів були також і домогосподарки без регулярного доходу, такі родини, які мають право на соціальні виплати, але їх не отримують, та інші.
Локальна, точкова допомога надавалася тільки на першому етапі, й далі стратегія Меrcy Corps була спрямована на довгострокові програми. «Ми не хочемо, щоб люди, яким ми допомагаємо, були від нас залежні й постійно чекали від нас цієї допомоги», — пояснила директор МС в Україні Марина Антунович. Іншими словами, Меrcy Corps почала готувати «вудки» для тих, хто розраховував на власні сили. З вересня 2015 року міжнародна організація видала 1100 грантів по 500 доларів для підтримання самозайнятості й організації власної справи. 80% грантоотримувачів — переселенці, 15% — жителі прифронтових населених пунктів і 5% — це родини, що приймають переселенців.
Зважаючи на ту обставина, що переважна більшість заявників на одержання допомоги своїм бізнесом ніколи не займалася, Меrcy Corps організувала 44 безплатні тренінги з підготовки бізнес-планів у Сєверодонецьку, Старобільську, Попасній, Станично-Луганському районі та в інших населених пунктах, у яких взяло участь 1656 осіб. Підсумок такої роботи досить позитивний. Як яскраві приклади називають тепличне господарство для вирощування овочів у Трьохізбенці, салон масажу в спортивному клубі в Сєверодонецьку, салон краси в Троїцькому, пункт ремонту холодильників у Рубіжному, створення розсадника декоративних рослин (замість зруйнованого в Станично-Луганському районі) у Старобільску.
Не можна не сказати й про допомогу, яку було надано мирним жителям прифронтової зони, чиє житло постраждало під час обстрілів. Майже 820 будинків уже відремонтовані, й з березня поточного року ведуться нові оцінки пошкоджених будинків і квартир, які мають бути відбудовано. На сьогодні їх уже більше тисячі, й розташовані вони здебільшого в сільській місцевості в зоні розмежування.
Підбиваючи підсумки роботи за рік, Меrcy Corps заявляє про розширення своєї діяльності на території Луганщини, а у зв’язку із цим, і про нові напрямки. Один із них — дійти до глибинки.

Луганська область.

 

 

Будматеріали для ремонту зруйнованого об’єкта від Меrcy Corps.

Фото надано менеджером з надзвичайної допомоги та комунікації Меrcy Corps Брайаном Мілаковським.