Співробітники СБУ разом із прокуратурою та Нацполіцією затримали керівників і учасників організованого угруповання, які очолювали так звану бурштинову мафію в Рівненській області.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що в регіоні силами понад трьох сотень оперативників МВС, СБУ та військової прокуратури було проведено більше ста обшуків у квартирах і місцях роботи всіх підозрюваних у створенні організованого злочинного угруповання. Про це повідомляє Управління зі зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генпрокуратури України.
За даними прес-центру СБУ, очолював злочинне угруповання чинний зампрокурора Рівненської області. Його головними помічниками були керівник і співробітник структурного підрозділу облуправління СБУ.
— І це тільки початок війни з «бурштиновою мафією» у погонах, — запевнив голова СБУ Василь Грицак.
Як повідомляє Департамент комунікації МВС України, до угруповання входили начальник внутрішньої безпеки обласної поліції і його підлеглий, теперішні та колишні співробітники поліції, голови двох райдержадміністрацій, два керівники районних прокуратур, керівники лісгоспів, а також представники криміналітету.
Як учора заявив глава ГПУ Юрій Луценко, тривають слідчі дії й на підприємстві, яке займається оцінкою та зберіганням сонячного каменю — «Укртехпостач». 
— Розробка по злочинному угрупованню тривала кілька тижнів, — у свою чергу повідомив міністр МВС Арсен Аваков. — Її результати виявилися вражаючими. Тільки в приміщенні заступника прокурора Рівненської області Андрія Боровика виявлено золоті злитки, колекцію дорогих годинників і мішки бурштину...
До речі, за даними Служби безпеки України, на Рівненщині за рік легально видобувається лише чотири тонни бурштину. А ось обсяг незаконного видобутку перебуває в діапазоні 150—300 тонн, а тіньові доходи «бурштинової мафії» становлять 200—300 мільйонів доларів США.
Учора під час брифінгу у Верховній Раді керівник ГПУ повідомив: чотирьох «ватажків» угруповання доправили до столиці, а п’ятого напередодні затримали в Києві. За словами Юрія Луценка, суд над ними має відбутися в найближчі 72 години.
Коли верстався номер, правоохоронці вже вилучили в організаторів і скупників «чорну бухгалтерію» нелегального бізнесу, сотні тисяч доларів, величезні суми в іншій валюті, кілька десятків кілограмів сонячного каменю великих фракцій і обладнання для його видобутку.
При цьому, як запевнили в українській спецслужбі, обшуки в рядових добувачів не проводили. А от наявність в організаторів і інших учасників угруповання банківських рахунків і нерухомості за кордоном перевіряють.
Тим часом голова ГПУ повідомив, що прокурор Рівненської області відсторонений від обійманої посади, а на його місце буде призначено тимчасово виконуючого обов’язків.
— Новим керівником має бути людина із іншої області. На жаль, ситуація з бурштином склалася така, що ми вимушені надіслати сюди «термінатора», який зможе зупинити співпрацю бандитів із правоохоронцями. Тому це буде людина, яка не обтяжена ні корупційними, ні бізнес-, ні кумівськими, ні навіть сімейними зв’язками з Рівненською областю. Її основним завданням буде зробити із прокуратури — прокуратуру, яка стоїть на варті законів, а не на варті бандитів, які грабують країну, — сказав Ю. Луценко.
На думку міністра МВС Арсена Авакова, питання не тільки в тому, що викрито потужне злочинне угруповання, що паразитувало, використовуючи законодавчу неврегульованість. Проблема в тому, як із цією ситуацією необхідно боротися системно.
— Тому на найближчому засіданні уряду керівництво МВС внесе низку пропозицій, які дадуть змогу упорядкувати процедури та процеси видобутку бурштину в трьох областях України, де цей процес має наймасовіший характер.
За словами міністра, комплексний підхід, запропонований МВС, дозволить реальним старателям, за умови виконання умов рекультивації земель, одержувати гідну зарплату, а державі — податки.
А тим часом затримання й обшуки у фігурантів цієї гучної справи тривають.