Зі спільної масштабної операції ГПУ, СБУ та МВС під назвою «Бурштин» розпочався нинішній тиждень на Рівненщині. Більше трьохсот оперативників із різних куточків країни одночасно проводили 123 обшуки в області у помешканнях та за місцем роботи осіб, яких підозрюють у причетності до організованого злочинного угрупування з незаконного видобутку бурштину.

Як повідомив ЗМІ у Рівному Генеральний прокурор України Юрій Луценко, у регіоні проводяться слідчі дії. За версією слідства, тут зберігався бурштин, який ОЗУ підміняло на менші фракції (а це в рази знижувало його вартість), привласнюючи собі найбільш цінні шматки сонячного каменю, що вилучався на території Рівненської, Волинської і Житомирської областей. Юрій Луценко сказав, що пред’явлено підозру заступнику прокурора області, підполковнику СБУ та іншим особам, які кришували видобуток бурштину.
Активно коментує на своїй сторінці в соцмережах (Facebook) хід операції «Бурштин» на Рівненщині і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Він підтвердив, що до злочинної схеми причетні 32 особи.
Ланки злочинного ланцюга, як з’ясувалось, ведуть і до столиці. В рамках операції «Бурштин» у Києві затримали кримінального авторитета на прізвисько Ушатий, який був координатором і керівником кримінальної структури, причетної до нелегального видобутку сонячного каменю на Рівненщині. Разом із ним затримали ще близько двадцяти членів цієї структури.
Операція «Бурштин» була схвально сприйнята на Рівненщині, ліси якої через незаконне старательство висихають, усіяні ритвинами. Однак мають місце побоювання людей, що на зміну одній бурштиновій мафії може прийти друга, тож відбудеться переділ сфер впливу у цьому прибутковому промислі. Якщо, звичайно ж, не буде ухвалено закон про легалізацію видобутку бурштину, який уже залежався у парламенті. Його прийняття могло б урегулювати не лише цю проблему, а й наповнювати бюджет, створювати робочі місця для поліщуків. Адже в пошуках заробітків вони раніше виїжджали на сезонні роботи за кордон — нині ж це джерело доходів мешканців Полісся міліє. А нових виробництв на Рівненському Поліссі, яке до того ж постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС, за останні кілька десятків років не вводили. Тим часом мешканцям північних районів потрібно якось виживати, годувати сім’ї (а на Поліссі переважно багатодітні родини), тож багато чоловіків змушені були вдаватися до незаконного старательства не від доброго життя. Неодноразові акції протесту і на головних магістралях області, і на сесіях Рівненської обласної ради, а також кримінальні конфлікти зі стріляниною, як це було у Сарненському та Володимирецькому районах, свідчать про те, що вже не можна зволікати з прийняттям закону, який би легалізував видобуток бурштину. Його відсутність створює соціальне напруження в північних районах Рівненщини, оскільки мешканці хочуть працювати легально і заробляти собі на життя.
5 липня на брифінгу голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко позитивно оцінив дії силовиків у рамках операції «Бурштин», оскільки вважає: дуже важливо зруйнувати старі корупційні схеми в незаконному видобутку сонячного каменю. Він підтвердив, що були проведені обшуки в помешканнях голів РДА «бурштинових» північних районів Рівненщини: Рокитнівської — Миколи Кушніра та Дубровицької — Сергія Киркевича. Але в них нічого не знайдено і не пред’явлено ніяких звинувачень, тож вони продовжують виконувати свої службові обов’язки.

Рівне.

 

 

Бурштин, коштовності та зброя, вилучені під час обшуків на Рівненщині.

Фото зі сторінки у Фейсбуку Юрія Луценка.