Олег Ляшко, фракція Радикальної партії:


— Уряд та НКРЕКП ухвалили рішення, якими з 1 липня встановили драконівські тарифи для громадян. Нині за однокімнатну квартиру українець має заплатити майже 2 тисячі гривень, за двокімнатну — до 3 тисяч гривень, за будинок у селі до 100 квадратних метрів — 3,5 тисячі гривень. Прем’єр Гройсман, Президент Порошенко розказують: нехай багаті платять за газ. Покажіть мені багатих, крім тих, які сидять в уряді, адміністрації Президента і частина в парламенті. Переважна більшість — мільйони українців —політикою цієї влади доведені до зубожіння... 


Фракція Радикальної партії після розгляду питання щодо Онищенка продовжить блокувати парламентську трибуну, вимагаючи зниження тарифів, розслідування корупції та офшорів.


Олег Березюк, фракція «Об’єднання «Самопоміч»:


— Українська держава як інституція починає вчитися однієї з базових функцій — примусу виконувати закони. Щоправда, другої функції — розвивати суспільство — нам ще потрібно багато вчитися. Парламент створив державну інституцію з примусу — НАБУ. Сьогодні воно починає працювати. За великим рахунком, воно дивує український народ своєю прозорістю і функціональністю. НАБУ внесло постанови, і ми маємо підтримати його в очах українського народу. Якщо за цими постановами та якісним і чесним судом будуть покарання, українці скажуть: так, ми можемо довіряти цій державі.


Юрій Бойко, фракція «Опозиційний блок»:


— Нинішній парламент може увійти в історію як найменш ефективний. Причина очевидна: правляча коаліція жодного дня не працювала для людей. Навпаки, Верховна Рада лише погіршувала життя населення, скорочуючи пенсії, підвищуючи тарифи та вбиваючи реальний сектор економіки, малий та середній бізнес. В умовах, коли на сході країни триває воєнний конфлікт, на півночі піратським способом видобувають бурштин, на заході вирубують та вивозять ліс, а п’ять мільйонів наших громадян виїхали за кордон шукати роботу, парламент не має морального права бути бездіяльним. Тому є два варіанти: ухвалити історичне рішення — саморозпуститися і йти на нові вибори. Або почати ефективно працювати і хоча б за два останні тижні ухвалити закони, необхідні для стабілізації ситуації та покращення життя громадян.


Віктор Бондар, група «Партія «Відродження»:


— Безумовно, найголовніше питання, яке турбує нас, — це питання тарифів. Усі в залі знають, наскільки ця тема важлива для людей. Ці тарифи не те що непосильні для народу, вони не дають можливість родинам виживати. Це тарифний геноцид. Ми вимагаємо поставити на голосування нашу постанову, зареєстровану в березні, про введення мораторію на підняття тарифів, про проведення аудиту енергоефективності в Україні.

Вдумайтеся: вже сьогодні борг населення за комунальні послуги становить 13 мільярдів гривень. За розрахунками експертів, після підняття тарифів борг населення сягне 22 мільярдів гривень. Держава доплачує субсидій майже на 50 мільярдів гривень. Хіба це економіка, правильна модель? Можливо, варто переорієнтувати ці кошти і спрямувати їх на енергозбереження?


Ігор Гринів, фракція «Блок Петра Порошенка»:


— Маємо унікальну ситуацію: три наступні роки в Україні не буде жодних виборів. Кожна політична сила, депутат-мажоритарник без популізму та зайвого галасу може реальними справами та рішеннями втілити свої передвиборні обіцянки в життя... Бути в опозиції до влади — справа нескладна в усі часи. Бути у владі у час війни та економічної кризи — значно важче. Але критично важливою є консолідація всіх демократичних проукраїнських сил Верховної Ради заради відновлення миру та збереження української держави. Ми неодноразово демонстрували, що здатні до конструктивної праці, зокрема, ухваливши зміни до Конституції у частині реформи судової влади та новий закон про судоустрій. Але система опирається. Прецедент створено у понеділок. Верховний Суд України скасував постанову Верховної Ради щодо призначення виборів до Коцюбинської селищної ради. Ми фактично отримали ще один законодавчий орган у владі...


Сергій Мельничук, група «Воля народу»:


— Реформи розпочалися. Але є Конституція та законодавство України. Відповідно до них, перед законом рівні всі, але водночас діє презумпція невинуватості. Новостворені установи почали працювати і я підтримую їхню роботу. Але вони мають бути незаангажовані, більш фахові. Кожен їхній крок має бути підтверджений буквою закону. Тому закликаю правоохоронні органи діяти згідно з Основним Законом, законодавчими актами...


Юлія Тимошенко, фракція «Батьківщина»:


— Встановлені з 1 липня тарифи, які майже вдвічі збільшують платежі на централізоване опалення, гарячу воду, непосильні для людей. Уже почали конфісковувати житло у людей за несплату комунальних платежів. Один із таких випадків стався у Луцьку. Нам потрібно зупинити це негайно. Створити ТСК щодо перегляду тарифів, з’ясування корупційних оборудок у НАК «Нафтогазі» та «Укргазвидобуванні». А також ухвалити три законопроекти, які ставлять на місце всю тарифну політику.


Максим Бурбак, фракція «Народний фронт»:


— Сьогодні на порядку денному два важливі питання, які покажуть, хто у сесійній залі готовий насправді боротися за нашу державу — подання на Онищенка та закон про спецконфіскацію. Фракція «Народного фронту» голосуватиме за подання Генпрокуратури на екс-регіонала та газового олігарха Онищенка. Ми не судді, але маємо дати можливість слідчим довести справу до логічного результату. Остаточне рішення ухвалюватиме суд.


Крім того, ми наполягаємо на негайному ухваленні закону про спецконфіскацію. Щоб кошти Януковича були спрямовані на соціальні статті бюджету та на потреби армії...