Про це заявила Перший заступник Голови Верховної Ради, представник України в підгрупі з гуманітарних питань тристоронньої контактної групи, уповноважений Президента з питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко (на знімку).

 


«Ми готові евакуювати дитячі будинки для важкохворих, лежачих дітей із Луганської області, залучити до цієї роботи Міжнародний Червоний Хрест, була б тільки згода іншої сторони», — повідомила вона у Фейсбуці та підкреслила, що українська сторона виступає категорично проти будь-якого використання дітей і підлітків у війні, та вчергове звернулася до Російської Федерації з вимогою надати інформацію про незаконно вивезених із території України дітей. Глибоке занепокоєння викликає й недопуск міжнародних гуманітарних організацій, зокрема, ЮНІСЕФ, до сиротинців та спеціалізованих дитячих закладів на окупованих територіях.


«Домовилися, що про-блематика захисту прав дитини порушуватиметься на одній із найближчих зустрічей гуманітарної групи, щоб вийти на рішення, а не тільки вчергове озвучувати занепокоєння», — сказала І. Геращенко та додала, що до обговорення цієї проблематики долучився уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба.


Ще одна тема, яку обговорювали під час зустрічі, — це звільнення заручників. За словами І. Геращенко, Україна ще раз передала пропозицію: обмін 50 бойовиків на 25 українських заручників. Крім того, українська сторона готова передати 8 затриманих минулого тижня під Широкиним «саперів», щоб звільнити українських заручників, серед яких чимало хворих та поранених.


«Ще раз запропонувала провести «День сім’ї», який би дав можливість родичам з окупованих територій відвідати своїх близьких, якщо вони за-тримані за злочини і перебувають в пенітенціарних установах. Виклала наше бачення алгоритму, логістики, розповіла про можливість залучення Міжнародного Комітету Червоного Хреста і ОБСЄ до цієї гуманітарної акції. Що тут поганого, політичного, негуманного? Відповіді-згоди і на це поки що не отримали», — повідомила народний депутат та додала, що українська сторона чекає відповіді до наступної зустрічі в Мінську 13 липня, а до цього питання звільнення заручників також підніматиметься під час зустрічей з представниками країн Нормандського формату на полях саміту НАТО. «Для України визволення наших громадян — і з тюрем у Російській Федерації, і на окупованих територіях — це ключовий гуманітарний пріоритет», — наголосила І. Геращенко.


Вл. інф.