Дводенний Варшавський саміт НАТО розпочнеться лише в п’ятницю, а заяви щодо співпраці Альянсу з Україною лунають уже зараз.

Зокрема, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг цього тижня у Брюсселі повідомив, що на засіданні комісії Україна—НАТО 9 липня союзники ухвалять всеосяжний пакет політичної підтримки та практичної допомоги для нашої держави. «Ми продовжимо сприяти розвитку оборонної спроможності та стійкості України. Я чекаю на зустріч з Президентом Петром Порошенком, який поінформує нас про останні події на засіданні комісії на другий день саміту. На цій зустрічі НАТО і союзники підтвердять свою міцну політичну підтримку України, її територіальної цілісності та  суверенітету, а також повну імплементацію Мінських домовленостей», — заявив голова Альянсу.

За словами Столтенберга, всеосяжний пакет допомоги стосуватиметься дорадчої підтримки, роботи різних трастових фондів, сфери управління, логістики, кібероборони тощо. В Місії України при НАТО заявляють, що до відповідного пакета ввійде 40 нових напрямів співробітництва. Зміст кожного буде обговорено Президентом України з представниками Північноатлантичного альянсу.

Крім того, генсек НАТО зауважив, що лідери країн Альянсу у Варшаві прийматимуть ключові рішення щодо зміцнення оборони, а також заходів стримування і стабільності за межами організації. Про це йдеться у повідомленні, опублікованому на сайті НАТО.

Столтенберг відзначив, що за минулий рік НАТО здійснило найбільше з часів холодної війни зміцнення колективної оборони. «Тепер нам потрібно зробити наступні кроки. Тож на саміті у Варшаві ми погодимо подальше підвищення нашої військової присутності у східній частині Альянсу», — сказав Столтенберг. Він повідомив, що лідери узгодять дислокацію міжнародних батальйонів у Естонії, Латвії, Литві та Польщі.

Генсек Альянсу додав, що заходи зі зміцнення обороноздатності також включають у себе розраховану присутність на південному сході, на основі міжнародного батальйону НАТО в Румунії, і кроки щодо удосконалення кібербезпеки, цивільної оборони і здатності захищатись від атаки балістичних ракет.

Столтенберг також зазначив, що після кількох років зниження оборонних бюджетів, за оцінками НАТО, витрати на оборону європейських союзників і Канади зростуть на 3 відсотки, або 8 мільярдів доларів США, в цьому році.

Що стосується ситуації на Близькому Сході, то генсек повідомив: лідери міжнародної організації погодять розгортання літаків AWACS, які надаватимуть інформацію глобальній коаліції, що веде боротьбу з ІДІЛ. Крім того, НАТО продовжить підтримку Афганістану і фінансування афганських силових структур до 2020 року.