Удесяте відзначили щорічне свято «День Дунаю» на українсько-угорському кордоні, поблизу села Галабор Берегівського району, на якому угорці продемонстрували закарпатцям систему протипаводкових заходів.

— Після катастрофічних паводків 1998 та 2001 років угорці побудували на своїй території водозахисні споруди, — наводить слова голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля його прес-служба. — У місцях, де трапилися прориви дамб, вони облаштували польдери (спеціальну територію для відведення води під час паводків), які в пікові підйоми паводкової хвилі спроможні понизити рівень води в Тисі до двох метрів.
Гроші на ці гідротехнічні споруди виділив Євросоюз. Про необхідність будівництва польдерної системи на Закарпатті говорять уже роками, однак далі розмов справа не йде. Причина, за словами керівника області, — брак коштів. Зараз Державне агентство з водних ресурсів України фінансується з держказни фактично тільки на зарплати працівників. Минулого й цього року на Закарпатті виникало кілька передпаводкових ситуацій, а останні підтоплення (в тому числі й низинних, а не тільки гірських районів) показують, що польдери слід будувати в горах — у верхів’ях Тиси та інших річок. Вони спроможні погасити паводкову хвилю там, де вона починається, і врятувати низинні райони від підтоплень. Оскільки розраховувати на кошти держбюджету поки марно, то Г. Москаль розглядає можливість фінансувати роботи з екологічного фонду, обласного бюджету та Державного фонду регіонального розвитку.

Закарпатська область.