Сьогоднішня ніч на Івана Купала навіяла сумні роздуми з приводу наших не лише купальських відносин із найближчими і найбільш любими серцям українців, за даними останніх соціологічних досліджень, сусідами — поляками.

Тож почалося все в Перемишлі, де мер міста під тиском місцевих футбольних фанатів в останній момент фактично заборонив найбільше українське свято — Купальську ніч, котре традиційно, як уже багато років поспіль, підготувала місцева українська громада.
В даному випадку під українською громадою маємо на увазі польських громадян української національності, іншими словами — українську нацменшину в Польщі, яку представляє Об’єднання українців у Польщі (ОУП). За словами голови Перемиського відділу ОУП, самі організатори також вирішили скасувати цьогорічну «Ніч на Івана Купала» над річкою Сян, бо не можуть дозволити взяти на совість, не дай Боже, покалічену дитину чи ще гірше... В мерії чітко дали зрозуміти, що не зможуть гарантувати безпеку учасникам святкувань.
Проти українського заходу виступило «Перемиське братство» — Товариство вболівальників «Полонії Перемишль» (назва місцевого футбольного клубу), яке надіслало на ім’я мера міста листа із завуальованими погрозами, що «легковажне ставлення до проблеми появи барв і символів ОУН-УПА, що ранить польські почуття, може спричинити поглиблення польсько-українського конфлікту». А таким символом, як однозначно випливає з вище цитованого листа, мала би стати поява на Купальській ночі українського музичного колективу «Ot Vіnta», бо «лідер та музиканти групи беруть активну участь у прославлянні ОУН-УПА, про що свідчать фотографії у соціальних мережах...»
Про те, що це лише благовидний привід для залякування українців свідчить хоча б напад «братчиків» 26 червня на учасників ходи в рамках Свята української національної пам’яті на Українському військовому цвинтарі в Пикуличах, де поховані, зокрема, воїни Дієвої армії УНР, які разом із польськими військовиками відбивали більшовицьку навалу в 1920 році, а потім за результатами угоди між Варшавою і Москвою були інтерновані в таборах на території Польщі. Роками (починаючи з 20-х рр. ХХ століття, окрім комуністичного періоду, коли це святкування було заборонене) все відбувалося мирно. Торік декілька осіб намагалися спровокувати учасників процесії викриками «бандерівці». Натомість цього року «патріоти» з «Пікету проти бандерівців» напали на учасників української релігійної процесії, хоча ОУП і просило відповідні органи влади Польщі, аби «звернули більш прискіпливу увагу». В цьому контексті цілком зрозуміла позиція ОУП щодо свята Купала в Перемишлі.
На знак протесту проти дій міської влади Перемишля ОУП перенесло концерт «Ot Vіnta» до Варшави, але, як з’ясувалося, на музикантів чекала чергова «засідка». Цього разу — на кордоні, де їх затримали польські прикордонники, впродовж 9 годин викликали по одному на співбесіду для заповнення бланків, навіть знімали відбитки пальців — тільки для того, щоб потім, пославшись на наказ «згори», відправити назад в Україну. «Як прикро, що ми віддаляємось, а вороги радіють цьому» — лаконічно прокоментував ситуацію лідер групи Юрій Журавель.
Голова ОУП Петро Тима у спеціальній заяві закликав офіційну Варшаву захистити українців від нападів «патріотів» та звернув увагу, що «Об’єднання українців у Польщі дедалі більше стурбоване зростанням агресивних дій проти української громади в Польщі і посиленням антиукраїнської істерії в країні».
Проте цей заклик має всі шанси залишитися «гласом волаючого...» Глава Міністерства внутрішніх справ та адміністрації Польщі Маріуш Блащак пояснив постфактум, що заборона в’їзду «Ot Vіnta» була спричинена мотивами «забезпечення громадського порядку». «Я вважаю, що організатор цього заходу хотів перенести бійку з Перемишля до Варшави. В контексті проведення саміту НАТО та того, що через тиждень ми відзначатимемо 73-тю річницю Волинського геноциду, вчиненого українськими націоналістами, я проти, щоб громадський порядок, за який я несу відповідальність, а також безпека громадян нашої країни були під якою-небудь загрозою», — заявив керівник МВСіА Польщі.
Замість «Ot Vіnta» 3 липня у центрі Варшави заспівала фолк-рок група зі Львова «Joryj Kloc», але і її виступ відбувався під відверто антиукраїнський «акомпанемент» польських націоналістів, що зібралися неподалік сцени.

Варшава.