Міжнародна організація ЮНІСЕФ провела закупівлі ключових препаратів від ВІЛ/СНІДу для України за цінами, що на 86% перевищують вартість аналогічних ліків, придбаних самостійно МОЗ у 2014 році. Про це «Голосу України» повідомив із посиланням на результати розслідувань голова Координаційної ради громадської організації «Медичний контроль» Ігор Щедрін. 

За його словами, це привело до втрати майже трьох мільйонів доларів США бюджетних коштів. 75% препаратів, зазначає він, сьогодні вже поставлені на склади, тому можна вважати, що закупівлі через міжнародні організації виявилися провальними й не привели до очікуваної економії в 40%, що анонсувалося лобістами міжнародних закупівель.

Як пише портал Медичний контроль, завищення, приміром, доларової ціни на препарат «Алувіа» виробництва компанії Abbvіe (США) і втрати від цього з урахуванням загального обсягу всієї закупівлі по ВІЛ/СНІДу (11,4 млн. доларів) дуже суттєво знизять охоплення терапією пацієнтів, які її потребують. Тим часом звертається увага на те, що в 2014 році цей препарат купувався також у заводу «Індар», який багаторазово обвинувачували у корупції та завищенні цін. Механізм зростання цін ЮНІСЕФ на 86% порівняно з цінами «Індару» залишається загадкою, зазначається в публікації сайту. Інше дозування того само препарату ЮНІСЕФ купив за ціною, яка на 76% вища, ніж МОЗ закуповував у 2014 році. На 48,8% дорожче придбано і препарат «Норвір» (Abbvіe).

«Abbvіe — не єдиний виробник, який добре заробив на українських пацієнтах. Дуже високою виявилася й ціна препарату «Презіста» виробництва Janssen (США): її вартість на 56,6% перевищила доларові ціни закупівлі українського МОЗ 2014 року», — ідеться в статті. Ще одна істотна деталь, на яку звертається увага, — те, що монополія ключових виробників ліків не похитнулася.

P. S. Редакція чекає коментарів із приводу ситуації, що склалася, від керівництва МОЗ.