Учора виконуючий обов’язки Президента України — Верховний Головнокомандувач Збройних Сил, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов та Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк провели селекторну нараду із командирами військових частин, що дислокуються в Криму. Їм доповів контр-адмірал Сергій Гайдук: «Ситуація в Криму є напруженою, але контрольованою».

Сергій Гайдук повідомив також, що останнім часом російські війська продовжують блокувати українські військові частини. Є вже випадки застосування зброї. На українських військових тиснуть, вимагають скласти зброю і перейти на бік так званої кримської влади. В останні дні навіть викрали п’ять офіцерів української армії.

Однак, незважаючи на таку складну ситуацію, військові залишаються вірними присязі і не збираються залишати військових частин. Олександр Турчинов подякував контр-адміралу Гайдуку та іншим військовим, що нині дислокуються в Криму, за їхню мужність, відвагу та непохитність. Він зазначив, що вони боронять мир і спокій не лише України, а й Європи. О. Турчинов сказав, що агресія з боку Росії продовжується. І йде спроба анексії півострова Крим. Він запевнив, що влада робить все можливе, щоб забезпечити українську армію всім необхідним. Крім того, ані військові, що залишилися в Криму, ані їхні сім’ї не залишаться без підтримки держави.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк теж подякував українським військовим за те, що вони мають таку витримку і не зрадили інтересам української держави.

Він нагадав, що Верховна Рада прийняла закон про часткову мобілізацію. І запевнив, що зроблять все для посилення обороноздатності країни. Ні Україна, ні світ не визнає анексії наших територій. До того ж, підкреслив в. о. Президента, цей процес не має юридичних наслідків, але є небезпечною провокацією для усієї Європи, адже це перша спроба в післявоєнний час анексувати територію незалежної країни.

Олександр Турчинов також заявив, що всі українські військовослужбовці, дислоковані на території Криму, матимуть статус учасників бойових дій.

«Відторгнення території України ніколи не буде», — запевнив виконуючий обов’язки Президента України — Верховний Головнокомандувач Збройних Сил, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов.

Після наради О. Турчинов і А. Яценюк зробили заяву. Від вівторка, зазначив прем’єр, конфлікт переходить з політичної у військову площину. Вони повідомили, що вже стали відомі випадки про перші поранення наших військовослужбовців із застосуванням вогнепальної зброї військовими Російської Федерації. А. Яценюк заявив, що вони збираються терміново звернутися до міністерства оборони США, Великобританії та Росії, до країн, які виступають гарантом безпеки України згідно з Будапештськими домовленостями, щоб зупинити ескалацію конфлікту і створити відповідну комісію.

«Наші західні партнери ввели першу фазу санкцій проти Росії. Ми залишаємося і залишалися на принципах мирного врегулювання кризи, яка обумовлена імперськими нездоровими амбіціями Російської Федерації. Територія Автономної республіки — це територія Української держави», — зазначив А. Яценюк.

«Єдине хочу зазначити: сьогодні не потрібна паніка. Сьогодні потрібна злагода та єдність. Наша справа праведна, з нами правда, Бог, з нами Україна», — додав в. о. Президента Олександр Турчинов.

ЦИТАТА

Олександр Турчинов: «Те, що відбувається в Криму, є провокацією не тільки України, а й усього світу. Ми висловлюємо щиру подяку нашим військовослужбовцям, які гідно виконують свій обов’язок, які захищають Україну, захищають мир і спокій, стримують криваву агресію і не допускають розв’язання війни. Я знаю, як вам важко нині, знаю, який психологічний тиск здійснюється на вас і ваші родини. Весь український народ зараз з вами».

На знімку (зліва направо): начальник Генерального штабу генерал-лейтенант Михайло Куцин, в. о. Президента України, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, в. о. міністра оборони України Ігор Тенюх.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.