Голова Верховної Ради України, в. о. Президента України Олександр Турчинов доручив профільним парламентським комітетам терміново опрацювати Звернення Меджлісу кримськотатарського народу до Верховної Ради України та внести відповідні пропозиції.

У Зверненні Меджлісу кримськотатарського народу до Верховної Ради України, до всього Українського народу — громадян України всіх національностей за підписом Голови Меджлісу Рефата Чубарова, зокрема, йдеться про підтвердження визнання України як суверенної і незалежної держави в існуючих кордонах; рішуче засуджується акт агресії з боку Російської Федерації та план з анексії Криму; не визнається легітимним кримський референдум 16 березня 2014 року, який «проводиться з метою змінити територіальну приналежність Криму»; категорично відкидаються будь-які спроби визначити майбутнє Криму без вільного волевиявлення кримськотатарського народу.

При цьому наголошується, що реалізація права кримськотатарського народу на самовизначення на своїй історичній Батьківщині повинна здійснюватися у складі суверенної і незалежної Української держави.

Меджліс також звертається до парламенту із закликом приєднатися до Декларації ООН про права корінних народів і закріпити законами та іншими правовими актами України статус кримськотатарського народу як корінного народу Криму.

Меджліс закликає Верховну Раду та інші вищі органи державної влади негайно і спільно з ООН, ОБСЄ, Радою Європи, Європейським Союзом забезпечити «вільне волевиявлення на здійснення кримськотатарським народом невід’ємного права на самовизначення на своїй історичній території — в Криму».

Прес-служба Верховної Ради України.