Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до жителів Південних і Східних регіонів нашої країни.

Крим — не єдиний регіон єдиної й неподільної України, де зовнішні сили намагаються дестабілізувати ситуацію, розпалити штучні конфлікти, організувати безладдя та спровокувати збройну агресію ззовні під приводом нібито захисту прав російськомовних, йдеться у зверненні. Водночас А. Яценюк зазначає, що як Прем’єр-міністр і просто громадянин усвідомлює і приймає той факт, що багатьох жителів хвилюють питання самостійності регіонів, проблеми мови, церкви, відносин з ЄС і Росією.

Зокрема, говорячи про мову, прем’єр нагадав, що керівництвом країни було ухвалено рішення залишити чинним мовний закон у редакції Ківалова-Колесніченка, прийнятий 2012 року. «Цей закон як і раніше працює. Російська мова, згідно із цим законом, у всіх областях, де переважають російськомовні, має статус де-юре регіональної, а фактично офіційної мови з такими само можливостями і правами, як і в української. Гарантії для російської мови окремим рядком прописано в статті 10 Конституції. Ніхто не зазіхає на ваше право вільно використовувати російську мову», — сказав він.

Щодо розширення повноважень регіонів, то глава уряду повідомив, що в Кабінеті Міністрів було запроваджено спеціальну посаду віце-прем’єра, головне завдання якого — децентралізація влади. «Ця масштабна реформа при збереженні єдності й унітарності України, яка передає на місця, в області, міста й райони найширший обсяг повноважень і грошових ресурсів, необхідних для розвитку регіонів. Усі нововведення, пов’язані з децентралізацією влади, буде відображено в новій Конституції», — запевнив А. Яценюк.

Водночас, говорячи про Росію та ЄС, Прем’єр-міністр сказав, що 21 березня в Брюсселі планується підписання політичної частини Угоди про асоціацію з ЄС. «Ми відклали поки що підписання економічного розділу цього документа, з огляду на переживання та побоювання, чи не призведе зона вільної торгівлі до негативних наслідків для індустріальних регіонів, а це передусім Схід. З цього питання ми проведемо додаткові консультації. А поки що ЄС прийняв рішення в однобічному порядку відкрити свої ринки для українських товарів, що стане неабиякою підмогою для нашої економіки», — сказав він.

За словами А. Яценюка, питання співробітництва з ЄС і Росією не ставиться за принципом або — або. Незважаючи на катастрофічне погіршення відносин між нашими країнами, він пообіцяв зробити все можливе, щоб «не просто зберегти мир, а й побудувати з Росією справді партнерські й добросусідські відносини. Водночас прем’єр зазначив, що задля збереження єдності України питання про вступ до НАТО не стоїть на порядку денному. «Захищатиме країну сильна, сучасна українська армія», — наголосив він.

Дослівно

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк: «Із помилок 2005—2014 років ми зробили висновки. Більше ніхто нікому не нав’язуватиме своїх цінностей. Але при цьому кожен з нас повинен толерантно й терпимо ставитися до того, що поруч із нами живуть мільйони людей, які через різні обставини просто думають інакше. Різноманітність — це не наш недолік. Це — наше багатство. А всіх нас об’єднує Україна».