Влада Херсонщини обстоює варіант об’єднання газової мережі Генічеського району із національною газотранспортною системою для врегулювання проблеми з дефіцитом блакитного палива на Приазов’ї у сезон холодів. Адже район отримує блакитне паливо автономно — зі Стрілковського родовища на Азовському морі. Узимку його потужностей недостатньо, а влітку маємо надлишок газу, який просто ніде подіти — сховище для нього залишилося на території окупованого Криму. Відтак десятки тисяч кубометрів енергоносія, за який платимо валютою, тут у спеку щодня доводиться просто спалювати («Голос України» вже писав про те, які мільйони доларів «ідуть з димом» в небо).
Цю ситуацію у регіоні вважають неприпустимою. Тому акціонерне товариство «Херсонгаз» уже розробило два варіанти будівництва магістрального газопроводу з Енергодару (Запоріжжя) до сусіднього з Генічеським Новотроїцького району області. Вартість проекту сягає півмільярда гривень. Через нову трубу до українських газосховищ можна буде влітку закачувати додатково сотні тисяч кубометрів газу із Стрілковського родовища, а взимку лише частково повертати його для генічан, витрачаючи залишок на потреби сусідніх регіонів.
Пропозиції про будівництво газопроводу вже подали на розгляд до Кабінету Міністрів України. Та навіть за позитивного вирішення питання і наявності необхідних фінансів на реалізацію проекту знадобиться кілька років. Тому надія — на твердопаливні котли.