Одного спекотного червневого дня на під’їзді багатоквартирного будинку в Сумах, розташованого на вулиці Праці, 32, з’явилося оголошення. У ньому повідомлялось, що підприємство «Сумигаз» проводитиме тут ремонтно-монтажні роботи, тож мешканців просять перечекати незручності та кілька годин не вмикати газові прилади. Однак коли фахівці приїхали і почали працювати, стало зрозуміло, що «планові ремонтно-монтажні роботи» — то не що інше, як обладнання на підвідному газогоні вузла обліку для встановлення там будинкового лічильника. Одного — спільного на всю 180-квартирну багатоповерхівку.

Після цього на вул. Праці, 32 відбулась справжня «революція». Від робітників ПАТ «Сумигаз» люди зажадали, аби ті негайно демонтували те, що тільки-но змонтували. Пристрасті досягли такого напруження, що хтось навіть зателефонував до поліції. Мешканці будинку усвідомили, що відтепер платитимуть і за себе, і «за того хлопця». Бо коли в якійсь квартирі, наприклад, хтось регулярно на газовій плиті виготовлятиме самогон — енергетична складова собівартості цього нелегального продукту розподілиться порівну між усіма. Але не менше обурив людей і другий чинник. Вони відчули себе обдуреними, бо газовики попередили про наміри провести в інтересах жильців якісь ремонтні роботи, а самі споживачам підсунули «троянського коня». Залишався незрозумілим ще один момент. У будинку хоч і небагато, але все-таки є квартири, вже обладнані приладами обліку газу. Що чекає на мешканців цих квартир? Цього також заздалегідь ніхто не пояснив.
— Їм на людей начхати, — висловлює консолідовану позицію мешканців будинку Олександр Ситник. — Починаючи згори і до рядових працівників «Сумигазу». Вони нас грубо обдурили і зробили свою справу. В оголошенні нічого не було написано про те, що встановлюватимуть загальнобудинковий лічильник.
За словами Олександра Ситника, у 32-му будинку на вул. Праці через «війну» газу не було три дні, а десять квартир залишались без нього ще й на момент нашої розмови.
— У моєї сусідки Світлани маленька дитина, — продовжує чоловік. — Так вона підігрівала для неї молоко в електрочайнику.

«Формальності» мають значення

Будинок на вул. Праці, 32 — аж ніяк не перша і не єдина багатоповерхівка в Сумах, де газовики вже почепили на стінах великі металеві шафи. Невдовзі у них розмістять «гуртові» прилади обліку спожитого газу. Кілька таких будинків розташовані на території, яку обслуговує приватний ЖЕК «Рембуд». Його директор Валентин Костюк — відома й авторитетна в Сумах людина. Як мало хто, розуміється на проблемах житлово-комунального господарства, бо очолював профільне управління міськвиконкому та опікувався «комуналкою» як депутат міськради. «Рембуд», як й інші ЖЕКи, обслуговує зовнішньобудинкові газопроводи.
— «Сумигаз» завжди наголошував на тому, що його відповідальність закінчується на вводі до будинку, — зазначає В. Костюк. — Їм це було вигідно, бо фарбувати, кріпити та регулярно обстежувати зовнішньобудинкові труби — то недешеве задоволення.
— Виходить, «Сумигаз» проводив монтажно-зварювальні роботи на чужих газопроводах — зокрема, на тих, за які відповідає ваше підприємство. Із вами ці операції узгоджували? 
— Ніхто нічого не узгоджував. Навіть не повідомляли. Ми нічого не знаємо і про їхні подальші плани. 
— А щодо самої ідеї — як ви вважаєте, чи правильно ставити по всьому місту не індивідуальні, квартирні, а загальнобудинкові лічильники?
— Якось щось таке спробувало запровадити «Сумиобленерго». Потім була стаття в газеті, була перевірка Антимонопольного комітету. Вона виявила, що монополіст надурив людей на 5 млн. грн. Бо можна зняти показники квартирних лічильників, наприклад, на два дні раніше, ніж зафіксувати дані загальнобудинкового. І тоді обов’язково буде розбіжність між цифрами — вийде, ніби насправді мешканці спожили більше, ніж заплатили за квартирними лічильниками. 
Вважаю, будинкові лічильники треба ставити лише на гуртожитках, де є спільні кухні та спільне газоспоживання.

Повідомлення чи дезінформація?

Начальник управління інфраструктури Сумської міськради Григорій Яременко на вул. Праці, 32, де виник конфлікт між газовиками та мешканцями будинку, того дня провів три години — із 18-ї до 21-ї. 
— «Сумигаз» проводив роботи на майні, яке належить міськраді. Він із балансоутримувачем ці операції погоджував?
— Ми зараз це з’ясовуємо, — відповів Г. Яременко. — Як і те, чому людей не попередили про відключення газу заздалегідь, за 10 днів.
В акціонерному товаристві «Сумигаз» мені запропонували викласти запитання у формі запиту — письмово, і на них дадуть таку ж письмову відповідь. Довго на електронного листа чекати не довелось. Керівник прес-служби газопостачального підприємства Анастасія Шимаріна повідомила, що будинкові лічильники встановлюють на підставі Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу». Суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл «голубого палива» на відповідній території, «зобов’язані встановити лічильники для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, в яких газ використовується, зокрема, тільки для приготування їжі — до 1 січня 2018 року». Звернімо увагу: йдеться про «населення, що проживає у квартирах та приватних будинках». Тобто за бажання Закон можна прочитати так, що лічильники треба встановлювати не в багатоквартирних будинках, а в окремих квартирах. Другий висновок: ніхто не підганяє «Сумигаз», і у нього є аж півтора року на те, аби виконати закон цивілізовано, із проведенням повноцінної масово-роз’яснювальної роботи серед населення. Тоді у місті не було б суспільного збурення, пов’язаного з газопостачанням. 
Згідно з інвестиційною програмою на 2016 рік, на Сумщині загальнобудинковими приладами обліку цього року укомплектують 870 багатоповерхівок.
Із відповіді підприємства витікає, що роботи зі встановлення лічильників не обов’язково погоджувати із балансоутримувачем, бо він все одно не має права відмовити — якщо прилади обліку встановлюють за кошт оператора газорозподільчих мереж, тобто ПАТ «Сумигаз». Але при цьому підприємство посилається не на закони і навіть не на урядові постанови, а на відомчі циркуляри. Разом із тим, в акціонерному товаристві визнають, що мали б погоджувати свої дії із власниками земельних ділянок, на яких стоять будинки, та газових мереж, на яких ведуться роботи. 
Чому «Сумигаз» не інформує людей про те, що ставитиме на їхньому будинку лічильник, а маскує свої наміри словами про проведення планових ремонтних робіт? Відповідь на це запитання процитую повністю: «Відповідно до Правил надання населенню послуг з газопостачання, ПАТ «Сумигаз» зобов’язане поінформувати споживача про причини і строки припинення газопостачання. Встановлення лічильників — монтажні роботи, що й зазначено в оголошеннях: «Причини припинення газопостачання — проведення ремонтно-монтажних робіт на газопроводі». Особисто мене й тут не переконали. Ремонтні роботи виконують тоді, коли щось виходить з ладу, а коли встановлюють лічильник, це не можна назвати ремонтом. Насправді оголошення «Сумигазу» не інформують, а дезінформують людей. Нехай хтось доведе, що це роблять не свідомо.

Закон потребує «шліфовки»

Як ми вже зазначали, «зелену вулицю» встановленню будинкових лічильників гарантує Закон України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу». Коли його уважно прочитали фахівці, вони дійшли висновку: через брак одного-єдиного слова правовий акт дуже вигідний газовим монополістам і невигідний людям. Бо замість словосполучення «лічильники газу» в Законі мало б бути формулювання «індивідуальні лічильники газу». А позаяк слова «індивідуальні» нема, той же «Сумигаз» трактує цей Закон так, як йому вигідно. Значно вигідніше й дешевше поставити один прилад обліку на весь будинок, ніж кілька десятків чи сотень у кожній квартирі. За поставлені кубометри заплатять у будь-якому випадку, а що з когось взяли зайве, а хтось недоплатив — нехай це з’ясовують між собою споживачі. Встановлення будинкових лічильників замість квартирних — це не задекларований ринок у газовій сфері, а елементарна радянська зрівнялівка. 
Не так давно у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 4756, у якому пропонується внести зміни до вищезгаданого Закону «Про комерційний облік природного газу». Після його прийняття облгази не ставитимуть будинкових лічильників — лише індивідуальні. 
Але що відбудеться раніше: парламент розгляне законопроект чи люди візьмуть в облогу облгази? Це запитання поки що залишається відкритим.

Сумська область.

 

 

Олександр Ситник біля газового «вузла розбрату».

Фото автора.