Учора члени Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з підготовки проекту закону «Про розвиток та застосування мов в Україні» продовжили обговорення базових підходів до цього питання. Щоправда, у зв’язку з відсутністю кворуму, заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський  висловив жаль, що комісія не зможе ухвалювати рішень. А оскільки під час попереднього засідання комісія ухвалила рішення взяти за основу проект закону про порядок застосування мов в Україні, розроблений групою експертів під головуванням Леоніда Кравчука, то Р. Кошулинський запропонував членам комісії сконцентруватися саме на цьому документі.

Народний депутат Володимир Яворівський, котрий першим узяв слово, наголосив на тому, що перш ніж розробляти та ухвалювати новий мовний закон, Верховна Рада має повернутися до уточнення Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, оскільки під час її ратифікації було застосовано не автентичний текст. Він зазначив, що Міністерство закордонних справ має автентичний переклад мовної хартії і тому парламент має повернутися до цього питання та повторно ратифікувати документ. За словами В. Яворівського, мовна хартія насамперед захищає ті мови, які можуть зникнути, а не ті, яким нічого не загрожує. 

Представниця «Свободи» Ірина Фаріон у своєму виступі назвала великою помилкою сам факт ратифікації Україною Європейської мовної хартії. Вона нагадала, що на сьогодні чимало країн, зокрема, Франція, Болгарія, Португалія, Туреччина, Російська Федерація та інші так і не ратифікували цього документа. «Ніхто не заперечує, що міноритарні мови, тобто ті мови, яким загрожує знищення, треба захищати. Але при цьому, ми маємо утверджувати державний статус української мови», — наголосила народний депутат. Вона також запропонувала направити законопроект, розроблений робочою групою під головуванням Л. Кравчука, до Венеціанської комісії, а після того, як документ повернеться до українського парламенту, розглянути його. 

Народний депутат Іштван Гайдош (група «Суверенна європейська Україна»), коментуючи прийнятий за основу законопроект, розроблений під керівництвом Л. Кравчука, заперечив проти пропонованого вилучення положення щодо визнання вільного використання мов у приватному та суспільному житті кожної людини. Також він вважає таким, що порушує мовну хартію, пропозицію щодо збільшення із нинішніх 10 до 30 відсотків осіб, які мешкають на відповідній території, щоб мова набула статусу регіональної. «Тим самим особи — носії регіональних мов, або мов меншин, яких на певній території налічується не більше 30 відсотків, не зможуть претендувати на застосування норм мовної хартії», — сказав він. 

А Іван Попеску (позафракційний) підтримав думку про те, що новий законопроект має розширювати статус української мови, але при цьому права національних меншин не мають звужуватися. Також він пропонує зберегти нинішні підходи щодо здобуття представниками нацменшин освіти.

Законопроект має бути підготовлено до 30 березня 2014 року.