На околиці Ужгорода (за межами міста) по вулиці Загорській є вільна земельна ділянка площею 16 гектарів. Згідно з чинним законодавством, земля за межами населених пунктів перебуває у віданні Держгеокадастру. На спільній нараді в облдержадміністрації за участю представників Держгеокадастру було вирішено, що ці шістнадцять гектарів розподілять між учасниками АТО, які мають першочергове право на отримання земельної ділянки. Але...

За словами голови ОДА Геннадія Москаля, понад тридцять учасників АТО прийшли до нього на прийом зі скаргами на те, що зі 142 осіб, які отримали ділянки, лише два... учасники АТО — під номерами 137 і 138 (див. посилання). Решта не мають до АТО жодного стосунку. І це при тому, що Г. Москаль публічно попередив «усіх працівників облдержадміністрації, а також керівників силових структур та представників підрозділів центральної виконавчої влади (котрі не є учасниками АТО), щоб вони навіть не думали оформлювати на себе, своїх родичів чи підставних осіб ділянки по вулиці Загорській», оскільки ця земля призначена тільки учасникам АТО. Фактично ж Держгеокадастр, який підпорядкований не ОДА, а напряму Києву, за спиною в усіх роздав землю невідомо кому.
— Я вимушений був підписати розпорядження про скасування реєстрації документів на отримання ділянок «лівими» людьми (за винятком номерів 137 і 138). І запропонував учасникам АТО самим визначити, кому в першу чергу виділити землю на вулиці Загорській. Чомусь при мобілізації та підписанні контрактів зі Збройними Силами Закарпаття завжди посідає останні місця, зате при виділенні землі — перші, — наводить слова Г. Москаля його прес-служба. — Я не знаю людей, що отримали земельні ділянки на Загорській (за винятком двох учасників АТО). Тому надаю весь список для ознайомлення громадськості. Якщо хтось упізнає серед них працівників ОДА, інших органів державної влади, силових структур тощо (або їх родичів), прошу повідомити на мою електронну адресу: іnfo@moskal.іn.ua або адресу Закарпатської ОДА: admіn@carpathіa.gov.ua.
Ці люди в державних структурах працювати не будуть.
(Повний список для ознайомлення за посиланням http://moskal.іn.ua/?categoty=news§news_іd=2277maіlto: press@carpathіa.gov.ua).
Такого свавілля чиновників на Закарпатті ще не було. І на підтвердження цього — ще один неприємний факт. Співробітники Служби безпеки України затримали першого заступника начальника головного управління Держгеокадастру в Закарпатській області. Чиновниця при оформленні 25 гектарів землі під фермерське господарство вимагала від фермера за кожен гектар по тисячі доларів. Робилося це під безпосереднім наглядом «смотрящого» від відомства з Києва — мешканця столиці, помічника діючого народного депутата України, повідомляють з ОДА. Чиновницю «взяли на гарячому» — в момент отримання хабара. За цим фактом відкрите кримінальне провадження.
— Головне управління Держгеокадастру в Закарпатській області напряму підпорядковується Києву, — нагадує Геннадій Москаль. — Ми неодноразово наголошували, що відомство займається махінаціями, поборами і збирає гроші в столицю. Писали з цього приводу звернення в Кабмін України з проханням провести обіцяну децентралізацію й повернути структурні підрозділи, жорстко централізовані в період Януковича, в підпорядкування облдержадміністрацій. Поки нічого не зроблено, корупційні схеми діють і далі (це стосується не тільки Держгеокадастру). Теперішнє затримання — ще один доказ цього.

Закарпатська область.