Початок засідання уряду затримався на годину, оскільки в цей час Прем’єр-міністр Володимир Гройсман разом із міністром соціальної політики Андрієм Ревою зустрічалися з представниками профспілкових організацій, які взяли участь у вчорашньому марші протесту. 

А, відкривши засідання Кабінету Міністрів, глава уряду повідомив, що це була дуже відверта та професійна зустріч, під час якої було розглянуто стан справ в країні. «Ми обговорили абсолютно все, в тому числі формування нової Генеральної угоди між профспілками та урядом, яку, гадаю, найближчим часом буде підписано, та питання соціального захисту населення в умовах встановлення ринкової ціни на газ», — сказав прем’єр і підкреслив, що головний пріоритет уряду — розвиток національної економіки, щоб це давало змогу збільшувати зарплати та пенсії. «Ми всі хочемо, щоб Україна була економічно сильна, щоб економіка демонструвала зростання, щоб заробітна плата вийшла з тіні і була така, за яку можна жити, але, на превеликий жаль, у багатьох галузях ми поки що не можемо цього констатувати», — зауважив він і підкреслив, що для цього потрібно створити реальну основу для економічного зростання, а не йти шляхом популістів, роздаючи по тисячі гривень найнезахищенішим верствам населення, бо ця надрукована тисяча гривень «робить наших людей біднішими».

«Головний пріоритет уряду — макроекономічна стабільність, в тому числі через непопулярні заходи. І друга надзвичайно важлива позиція — нарешті потрібно поставити крапку в популізмі, обіцянні того, що не буде виконано, а реальними справами почати змінювати ситуацію», — заявив прем’єр.

Інформуючи про обговорення з профспілками питання ціноутворення на газ, В. Гройсман зазначив, що переконував їх у правильності встановлення в Україні єдиної ринкової ціни на газ, оскільки це стимулюватиме енергозбереження в країні, розвиток власного видобутку та подолання корупції в газовій сфері. «Втрати держбюджету через існування різних цін на газ сягнули 53 мільярдів доларів», — нагадав він і ще раз запевнив, що держава через систему субсидій надасть адресну соціальну допомогу тим громадянам, які її потребуватимуть, а ті, хто має великі будинки та велике споживання газу, платитимуть повноцінну ринкову ціну.

Під час засідання прем’єр представив звіт уряду за ІІ квартал 2016 року. «Сьогодні ми маємо позитивні сигнали щодо і розвитку національної економіки, і стабілізації ситуації, в тому числі національної валюти. Це добрі сигнали, але треба розуміти, що ці сигнали треба посилювати, щоб зростання було більшим, щоб люди його відчували, щоб ситуація змінювалася у кращий бік і ми могли забезпечити макроекономічну стабільність», — заявив він та наголосив на важливості того, щоб уряд щонайменше раз на квартал звітував про зроблене, повідомляв про наявні проблеми та про майбутні плани. «Політика уряду буде абсолютно реалістична. «Ми — антипопулісти. Ми не будемо приймати жодних рішень, які шкодитимуть українській державі, державності і людям. Ми не сприймаємо жодної популістської риторики, яка полягає в тому, що людям постійно дають обіцянки, які в принципі не виконуються», — підкреслив прем’єр.

Звертаючись до парламентських фракцій, які заблокували роботу парламенту, глава уряду закликав їх дати можливість до завершення сесії ухвалити хоча б два дуже важливі для держави рішення. Перше стосується призначення членів Наглядової ради Нацбанку за квотою Верховної Ради України. «Для нас важливо, щоб парламент проголосував це рішення, щоб Наглядова рада проголосувала за поданий Нацбанком звіт і НБУ перерахував до держбюджету 38 мільярдів гривень», — повідомив він і підкреслив: якщо парламент цього не зробить, то під загрозою опиняться соціальні виплати людям.

Друге рішення стосується ухвалення законопроекту про спецконфіскацію 1,5 мільярда так званих грошей Януковича. «Ці кошти було вкрадено в українських громадян, тому є дуже проста пропозиція і прохання: ухваліть необхідне законодавство, щоб ці кошти було негайно направлено до держбюджету», — звернувся до народних депутатів В. Гройсман, наголосивши водночас, що від них залежить наповнення бюджету на 78 мільярдів гривень.

Прем’єр також повідомив, що уряд звернувся до Ради національної безпеки і оборони України з пропозицією затвердити заходи у відповідь на встановлені Російською Федерацією нові обмеження на транзит українських товарів через її територію, щоб Кабмін зміг якомога швидше запровадити низку дзеркальних рішень.

Коментуючи результати вівторкової зустрічі з лідерами депутатських фракцій і груп, прем’єр повідомив про досягнення попередньої домовленості про створення робочої групи для аналізу ціноутворення на газ в Україні. За його словами, до цієї робочої групи мають увійти по одному фаховому представнику від кожної фракції і групи, щоб вона дуже швидко, впродовж тижня, розібралася в тому, як формуються ціни на газ, де ми його купуємо та що видобуваємо самі.

«Я теж вважаю, що корисно провести ґрунтовну перевірку ціни на газ, але хотів би, щоб ми це зробили, починаючи з 2005 року і по сьогоднішній день. Це буде абсолютно справедливо», — сказав прем’єр та запевнив, що уряд налаштований на взаємодію з парламентом, тож нині це вже питання до лідерів тих чи інших фракцій. «Треба визначитися, в кого яка мета. Якщо мета — дестабілізувати ситуацію, то я просто не розумію, як ми можемо це питання врегулювати, а якщо метою є реально розібратися в ситуації та прийняти відповідні державницькі рішення, то немає жодних пересторог, що це неможливо зробити», — наголосив В. Гройсман та принагідно нагадав про вівторкове рішення парламенту: що надання згоди на притягнення до відповідальності народного депутата Онищенка якраз і пов’язано з підозрами у причетності до оборудок у газовій сфері. «Там відбувалося те, що вони брали дешевий газ, начебто дешевий, який, я так розумію, був списаний для населення за заниженими цінами, і продавали комерційним споживачам за 6900 гривень. Вони заробляли на цьому мільярди, десятки мільярдів, грабуючи людей», — заявив прем’єр. Водночас він зауважив, що за 2,5 місяця роботи нового Кабінету Міністрів так і не отримав жодного контакту від представників деяких парламентських політичних сил, які нині опікуються питанням тарифів на комунальні послуги. «Якщо цього не відбулося, то в мене одне питання: нам потрібно про ціну на газ поговорити чи про те, щоб дестабілізувати ситуацію?» — запитав він.

До речі

Під час спільного з головою Федерації профспілок України Григорієм Осовим брифінгу міністр соціальної політики Андрій Рева повідомив, що уряд готує пакет законопроектів щодо реформування системи оплати праці, які дадуть змогу підвищити соціальні стандарти та поліпшити матеріальне становище українців. «Усі попередні уряди боролися з тарифами, а ми вважаємо, що потрібно боротися з бідністю. Потрібно напрацьовувати дієві рішення, які дадуть змогу підвищувати заробітні плати, пенсії, щоб, як кажуть нам профспілки, європейські тарифи відповідали європейському рівню оплати праці», — сказав він. Також міністр повідомив, що за дорученням прем’єра найближчим часом буде доопрацьована та підписана нова Генеральна тарифна угода із профспілками.