Під таким гаслом десятки тисяч людей із різних куточків країни вийшли вчора на Всеукраїнську попереджувальну акцію протесту. Вона відбулася в столиці за ініціативи Ради Федерації профспілок України та її голови Григорія Осового (на знімку).

Колона мітингувальників сягала, мабуть, кількох кілометрів, бо перші ряди вже доходили до Кабміну, а «хвіст» лишень оминав ЦУМ. Пліч-о-пліч ішли профспілкові організації з Харківщини, Івано-Франківська, Волинської області... Чи не найбільше, після киян, було учасників з Одещини та Дніпропетровщини (на знімку внизу).

Під спільними плакатами «Людині праці — гідну зарплату, а не субсидії», «Українцям — український газ за помірними цінами», «Молодь хоче жити в Україні» об’єдналися медики, освітяни, будівельники — кваліфіковані працівники, професіонали, які через шалені тарифи та низькі зарплати не можуть забезпечити собі та родинам навіть прожитковий мінімум. Вони вийшли з протестами, незважаючи на вихідні, відпустки, відпрацьовані нічні зміни.

о трибуни біля Верховної Ради по черзі підходили профспілкові лідери аграріїв, науковців, зв’язківців... Усі вони наголошували на поширенні бідності серед працюючого населення. З особливою увагою мітингувальники слухали народного депутата від Радикальної партії Олега Ляшка, який назвав нинішню ситуацію тарифним геноцидом, з яким закликав боротися спільними зусиллями.

Під час маршу протесту представники трудових колективів зібрали десятки тисяч підписів під заявою до Кабінету Міністрів із вимогами, серед яких були:

«...встановити мораторій на підвищення цін та тарифів на житлово-комунальні послуги, допоки не буде забезпечено належне підвищення розмірів доходів громадян;

поширити роздрібні ціни на природний газ, встановлені для релігійних організацій, на населення, бюджетні та неприбуткові організації;

повернутися до диференційованих норм споживання природного газу, які діяли до 1 січня 2014 року, до підвищення рівня заробітних плат, пенсій, стипендій;

негайно переглянути встановлені урядом ціни на природний газ для населення до економічно обґрунтованого рівня;

підвищити не пізніш ніж до 1 жовтня 2016 року (до початку опалювального сезону) розміри мінімальної заробітної плати та мінімальної пенсії до рівня фактичного прожиткового мінімуму;

невідкладно погасити заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах із державною часткою власності та вжити вичерпних заходів для погашення зарплатної заборгованості на підприємствах інших форм власності (за наявності такої заборгованості)».

Мітингувальники вимагають розглянути заяву в установлений Законом «Про звернення громадян» термін та повідомити народу України про прийняте рішення.

Цей мітинг був вимушеним кроком. Бо досі діалог між профспілками і владою нагадував розмову глухого зі сліпим. Чи почують профспілки владні структури тепер? Чи не доведеться підніматися на третій Майдан, про який говорили між собою мітингувальники?..

 

 

Під час маршу протесту.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.