На бойовому Донбасі зберігається високий рівень активності російсько-терористичних військ. Кількість обстрілів наших позицій з боку гібридних формувань зростає, при цьому в хід іде важке озброєння. Так, у середу, 5 липня бойовики вперше за багато днів застосували реактивні установки «Гради-П», також відомі як «Партизан» під Майорськом. Про це вчора повідомив речник АП з питань АТО Андрій Лисенко.

За його словами, на ділянці фронту Майорськ — Зайцево спостерігається загострення: «Противник, як і раніше, тримає важке озброєння в житлових кварталах на передовій, зокрема в південній частині Зайцевого та селищі шахти 6-7 (Микитівський район Горлівки), де розгорнуті батареї 82-мм і 120-мм мінометів».
Основні напрямки, на яких терористи зосередили обстріли, з тенденцією подальшої ескалації бойових дій — по лінії Донецьк — Горлівка та приморське (Маріупольський) напрямок. Про це повідомляє координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук.
За його словами, традиційно напружена ситуація у районі Авдіївки. Тут наші позиції регулярно обстрілюють зі станкових гранатометів і крупнокаліберних кулеметів. У районі Талаківки, Гнутового та також Широкиного — мобільні вогневі групи противника за підтримки вогню із крупнокаліберних кулеметів і зенітних установок ЗУ-23-2 вели активні обстріли з 82-мм мінометів. А на приморському напрямку бойовики вели обстріли в районі Широкиного з 152-мм артилерії.
Як повідомив прес-офіцер сектору «Маріуполь» Віталій Кирилов, днями бойовики на цій ділянці одержали чергову «гуманітарку»: «Було зафіксовано прохід 12 фур 152-мм снарядів до позицій російських окупаційних військ, якими зараз вони обстрілюють наших військових». І аналітики групи «ІС» відзначають на цій ділянці нарощування сил і засобів противника. Ближче до переднього краю винесені позиції підрозділів місцевих бойовиків. Тут розташувався так званий 9-й окремий штурмовий мотострілковий полк морської піхоти ДНР, а два раніше створені райони оборони противника в Новоазовському районі переважно займають підрозділи регулярних ЗС РФ, що прибувають із Росії. Наявність тут росіян, непрямо підтверджує той факт, що в цьому районі фіксується різке посилення сигналу мобільного зв’язку російських операторів. А це забезпечується за рахунок установлення додаткового обладнання, що призначено винятково для «відпускників», бо сепаратисти із числа наших співгромадян продовжують користуватися послугами українських операторів.
Утім навіть за такої підтримки «братньої країни» спостерігається зростання кількості дезертирів із підрозділів бойовиків. Це підтверджує й той факт, що комендатури в тилових населених пунктах «ДНР/ЛНР» одержали вказівку активізувати пошук і «виловлення» дезертирів і «тих, хто ухиляється від військової служби».
За даними Дмитра Тимчука, у місті Кадієвка (колишнє Стаханов) «правоохоронці ЛНР» проводять масштабну операцію з «пошуку та вилучення у населення нелегальної вогнепальної зброї й боєприпасів».
Під цим приводом проходять масові арешти місцевих жителів. Тут активно поширюються чутки, що ця акція спричинена побоюваннями керівництва «ЛНР» бунту або повстання через невдоволення населенням «новою владою».