Парламентська асамблея Організації з безпеки і співпраці в Європі під час XXV щорічної сесії, що проходила в Грузії, затвердила «Тбіліську декларацію», частиною якої є ініційована членом постійної делегації Верховної Ради України в ПА ОБСЄ народним депутатом Наталією Агафоновою резолюція щодо порушень прав людини та основоположних свобод у Криму.

У документі жорстко засуджується незаконна анексія Криму та міститься вимога про припинення російської агресії проти України. Також ПА ОБСЄ закликала держави-учасниці утриматися від будь-яких дій чи контактів, які прямо чи опосередковано можуть свідчити про визнання зміни статусу АР Крим та міста Севастополя як невід’ємної частини України. Асамблея привітала ініціативу України із запуску міжнародного переговорного механізму щодо деокупації Криму і Севастополя та повернення їх під контроль українського уряду.
Засуджуючи репресії щодо Меджлісу кримськотатарського народу, насилля і дискримінацію стосовно корінного населення кримських татар та етнічних українців, ПА ОБСЄ закликає російську окупаційну владу покласти край таким порушенням, як застосування законів Російської Федерації в Криму, примусове надання російського громадянства, викорінення освіти українською мовою та ін. Ще одна вимога стосується невідкладного та безумовного звільнення українських політв’язнів, зокрема, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, кримських активістів Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Олексія Чернія, Олександра Костенка та інших українських громадян, яких було незаконно затримано за сфабрикованими звинуваченнями.
Як повідомив у Фейсбук член постійної делегації Верховної Ради в ПА ОБСЄ народний депутат Антон Геращенко, «за» проголосували 122 представники парламентів понад 50 країн, що входять до ОБСЄ, 6 голосів «проти» дали делегації Російської Федерації та Вірменії, «утрималися» під час голосування представники Казахстану та один делегат від Італії — загалом 5 голосів. «Ця декларація Парламентської асамблеї ОБСЄ буде ще однією цеглинкою в систему економічних і політичних санкцій проти держави-агресора — Російської Федерації», — підкреслив А. Геращенко та назвав це голосування маленькою, але перемогою на одному з напрямів дипломатичного протиборства з Росією.
Міністерство закордонних справ України, вітаючи підтримку ПА ОБСЄ ініційованих членами постійної делегації Верховної Ради України резолюцій, наголошує, що цим міжнародне співтовариство вкотре підтвердило факт вчинення Росією збройної агресії проти України, рішуче засудило анексію Кримського півострова та порушення Росією як державою-окупантом основоположних прав людини в окупованому Криму, зокрема, заборону Меджлісу кримськотатарського народу, застосування політичних репресій проти кримських татар і етнічних українців, у тому числі викрадення, вбивства, тортури, тюремні ув’язнення тощо. МЗС також вітає ухвалення резолюції Загального комітету ПА ОБСЄ з політичних питань та безпеки, в якій чітко засуджується факт російської збройної агресії проти України, а також міститься заклик до розгортання міжнародної миротворчої операції під егідою ООН та ОБСЄ та продовження економічних і політичних санкцій проти Російської Федерації до повного виконання Мінських домовленостей і припинення незаконної окупації АР Крим та міста Севастополь.

Вл. інф.