Японія та США домовилися переглянути угоду про статус американських збройних сил та цивільних службовців в Японії, ухвалений ще 1960 року, за яким американським військовим та цивільним надавались певні правові привілеї. Зокрема, японські правоохоронці не могли висунути звинувачення американцям за порушення, вчинені ними «під час виконання службових обов’язків». Оскільки перебування в іншій країні по суті і є службовим обов’язком, то такі «особливі» умови нерідко призводили до безкарних порушень закону, а то й скоєння злочинів американськими службовцями.

Останній трагічний випадок, коли цивільний службовець військової бази Кадена, а до того морський піхотинець був звинувачений у зґвалтуванні та вбивстві японської дівчини, спричинив надзвичайно сильний спротив мешканців Окінави та став предметом обговорення міністрами оборони Японії — Ґеном Накатані та США — Ештоном Картером в Сінгапурі, на міжнародному саміті з безпеки «Шанґрі-ла діалог». Тоді й було досягнуто домовленості про необхідність змін у статусі перебування американських військових на території Японії.
Протокол угоди щодо змін у статусі перебування американських військових було остаточно погоджено у понеділок, а 5 липня його офіційно оголосили міністр закордонних справ Японії Фуміо Кішіда і посол США в Японії Керолайн Кеннеді.
В угоді вирішено значно зменшити кількість осіб та категорій, які підпадають під привілеї. Цивільний персонал військових об’єктів поділено на чотири категорії, а решта, які до цих категорій не потрапляють, втрачають свій «імунітет» стосовно відповідальності за японськими законами.
Як заявив Фуміо Кішіда, «робота над систематизацією цього документа триватиме», а поправки наберуть чинності через кілька місяців.
«Сьогоднішня угода — нове підтвердження зобов’язань уряду США», — заявила К. Кеннеді.
Однак одна справа — домовленості, а інша — їх виконання. Того самого дня, коли було проголошено нові домовленості, на Окінаві стався новий інцидент з американським військовослужбовцем: сержанта ВМС США місцева поліція о четвертій ранку затримала за підозрою в управлінні автомобілем у нетверезому стані. Місяць тому за таким же порушенням було затримано 21-річну дівчину-службовця ВМС США, тоді її п’яне водіння призвело до дорожньої аварії з постраждалими. Після цього на військовій базі було запроваджено «сухий» закон. Лише кілька днів тому його скасували. Хоча досі чинними залишаються інші обмеження: якщо й випивати десь поза базою, то тільки до півночі, а до години ночі взагалі треба повернутися на територію бази.

Токіо.