Футбол. Євро-2016. Матч 1/2 фіналу. 6 липня.
Португалія — Вельс. 2:0. Голи: Роналду, 50, Нані, 53.
Португалія: Патрісіу, Седрік, Алвеш, Фонте, Геррейру, Данілу, Маріу, Адрієн Сілва (Моутінью, 79), Саншеш (Гомес, 74), Нані (Куарежма, 86), Роналду. Тренер — Фернанду Сантуш.
Вельс: Геннессі, Гантер, Честер, Коллінз (Джонатан Вільямс, 66), Ешлі Вільямс, Тейлор, Аллен, Ледлі (Воукс, 58), Кінг, Робсон-Кану (Черч, 63), Бейл. Тренер — Кріс Коулмен.
Рефері — Юнас Ерікссон (Швеція).
Ліон. «Стад-де-Люмьєр». 55 679 глядачів. 23 градуси.

***

Можливо, наставник португальців Фернанду Сантуш трохи лукавив, кажучи перед матчем, що не вважає свою команду фаворитом у цьому протистоянні.
— Португалія — фаворит? Ви, либонь, жартуєте? Вельс чудово виступає на турнірі — зауважив знаменитий тренер. — Наш суперник вийшов з рівної групи, причому посів у ній перше місце, обіграв сильні команди, зокрема, Бельгію, яка у рейтингу ФІФА посідає перше місце серед європейських збірних...
Була в тих словах, звичайно, частка правди, коли фахівець цілком справедливо давав високу оцінку суперникові. Однак і сам, зрозуміло, не сидів склавши руки, а робив усе, щоб його команда зіграла вдало і, головне, досягла мети. І тепер справедливо приймає вітання.

***

Отже, першим фіналістом Євро-2016 стала збірна Португалії. Вона, як і Вельс, до старту вирішальних подій чемпіонату на футбольних аренах Франції фаворитом не вважалася. Однак саме ці команди пройшли так далеко, що зійшлися між собою за крок до фіналу.
Шість спроб знадобилося хлопцям Фернанду Сантуша, щоб одержати свою першу перемогу на Євро в основний час. І їхній переконливий успіх у матчі з валлійцями вийшов багато в чому несподіваним. Дуель партнерів по мадридському «Реалу» і непримиримих суперників на рівні збірних Гарета Бейла та Кріштіану Роналду справді була центральною подією в цьому півфіналі. І спочатку складалося враження, що гору бере валлієць. Утім, обидві команди великою кількістю моментів глядачів не радували. Зрештою, до перерви ми лише раз побачили удар у площину воріт.
Тоді подумалося, що додаткового часу за такої гри не уникнути. Однак усе змінилося в другому таймі. Португальці одразу включили повні оберти, почали літати по полю і протягом якихось трьох хвилин двічі влучили у ворота «драконів». Спершу Роналду забив свій дев’ятий гол у фінальних стадіях чемпіонатів Європи, повторивши рекорд француза Мішеля Платіні, а потім Нані пробив воротареві суперника Вейнові Геннессі в протихід, в один дотик зблизька підправивши м’яч після удару свого зіркового партнера Роналду.

***

Збірна Вельсу кинула всі сили, щоб зламати перебіг поєдинку, але з того відчайдушного пориву нічого не вийшло. В другому таймі особливо гостро стала відчуватися відсутність у складі британців дуже важливого виконавця Арона Ремзі. Та й в обороні після відпочинку валлійські футболісти помилялися надто часто. А піренейці, котрі явно впіймали натхнення, цілком могли добитися й більшого рахунку. Однак свої моменти вони не реалізували.
Отже, збірна Португалії вдруге в своїй історії вийшла до фіналу чемпіонату Європи і цього разу, без сумніву, постарається вибороти Кубок Анрі Делоне. На відміну від 2004 року, коли Євро приймала Португалія, цього разу фаворитом у вирішальному матчі вона не буде. То, можливо, це на руку португальцям...

 

 

Кріштіану Роналду відкрив рахунок.

 

 

Португальські вболівальники радіють за свою збірну.

 

 

Нані закріпив перевагу.

Фото uefa.com.