Українська поліція переживає сьогодні по-справжньому докорінні історичні перетворення. Змінилася не лише назва найчисленнішого правоохоронного відомства країни, змінилися зміст і сутність його діяльності. Українська поліція намагається якнайскоріше набути слави правоохоронної структури, яка не словами, а ділом захищає права та інтереси громадян і держави. Водночас суспільство прагне бачити у своєму правозахисникові не тендітного хлопчака, а мужнього лицаря, здатного протистояти всім негативним викликам сучасного світу.
Яким же має стати сучасний український поліцейський у недалекому майбутньому? Про особливості підготовки поліцейських у Харківському національному університеті внутрішніх справ в умовах реформування правоохоронних органів — розмова нашого кореспондента з ректором навчального закладу полковником поліції Валерієм Васильовичем Сокуренком.

Програма навчання у ХНУВС заслужила назву «Харківський стандарт»

— Валерію Васильовичу, в умовах становлення та вдосконалення діяльності правоохоронних органів нашої держави особливу увагу привертають питання, пов’язані зі здійсненням належної професійної підготовки їх особового складу. Це спричинено і поступовим переходом діяльності вітчизняних силових структур до європейських стандартів навчання, і збройною агресією, що триває на сході нашої країни.
— Сучасний стан транснаціональної злочинності, постійні терористичні загрози у світі, збройний конфлікт у Донецькій та Луганській областях та багато інших негативних чинників потребують від особового складу Національної поліції України володіння сучасними професійними знаннями та навичками щодо ефективної протидії злочинності, груповим порушенням публічної безпеки та порядку, виявлення та знешкодження організованих злочинних груп. Тому виконання зазначених завдань зумовлює докорінну перебудову освітнього процесу у вищих навчальних закладах зі специфічними умовами навчання, що входять до сфери управління МВС України. Сьогодення вимагає від нас системної та цілеспрямованої роботи з його оптимізації, посилення зв’язку з практикою, використання кращих світових надбань у галузі теорії та методики викладання.
ХНУВС став одним із провідних суб’єктів успішної реалізації державної програми «Моя нова поліція», яка вже заслужила власну назву «Харківський стандарт» і тепер упроваджується в інших спеціальних навчальних закладах країни. Слід зазначити, що ця програма має певну «гнучкість» у частині підготовки спеціалістів для конкретного регіону, пов’язаних з його специфікою. У нас здійснювалася підготовка патрульних поліцейських не лише для Харкова, а й для Донецької та Луганської областей. Програма підготовки останніх була змінена з урахуванням майбутньої дислокації та характеру оперативно-службових завдань, зокрема було збільшено кількість і розширено зміст занять із вогневої й тактико-спеціальної підготовки.
Університет постійно удосконалюється. Прикладом цього є участь навчального закладу у становленні нового поліцейського підрозділу — Корпусу оперативно-раптової дії (КОРД). Нами були підготовлені пропозиції щодо внесення змін до Закону України «Про Національну поліцію» в частині організації діяльності поліції спеціального призначення.
З процесом підготовки курсантів та слухачів особисто ознайомився Президент України Петро Порошенко під час свого робочого візиту до Харкова.
Університет здійснює підготовку працівників кіберполіції
— У ввіреному вам виші вже не перший рік в освітньому процесі застосовуються новітні інформаційні технології та методи активного навчання. Знаю про те, що ви палкий прихильник практичного навчання курсантів на тих наближених до реальності моделях, з якими їм доведеться стикатися з перших днів служби в поліцейських підрозділах.
— Справді, в освітньому процесі ми постійно застосовуємо новітні інформаційні технології та методи активного навчання, серед яких варто виділити: дискусійні методи — проблемні лекції та семінари, групові дискусії, аналіз ситуації морального вибору, мозковий штурм; ігрові методи — дидактичні, творчі, рольові, дослідницькі ігри; тренінги, імітаційні вправи, аналіз конкретних ситуацій. Значна їх частина проводиться на базі практичних підрозділів Національної поліції, установ виконання покарань, інших органів державної влади. Наш університет є єдиним навчальним закладом системи МВС України, який здійснює підготовку майбутніх працівників кіберполіції з числа курсантів. Його випускники працюють слідчими з розслідування злочинів у сфері інформаційних технологій або оперативними працівниками підрозділів із протидії торгівлі людьми та злочинам у міжнародній сфері, в інформаційно-аналітичних, оперативно-технічних підрозділах. Для набуття курсантами практичних навичок на базі факультету відкрито навчально-тренувальний центр із використанням програмного комплексу «Невід-1», розробленого фахівцями університету. У позанавчальний час тут працюють курсанти, які пройшли певний відбір та підготовку і які спільно з працівниками Головного управління Національної поліції в Харківській області допомагають правоохоронцям у пошуку зниклих людей та виявленні за допомогою інтернет-мережі протиправного контенту. На базі нашого університету проходять навчання слухачі на курсах первинної професійної підготовки (спеціалізації) і за програмою підготовки інспекторів кіберполіції, і за програмою підготовки спеціальних агентів. У поточному році на базі університету буде здійснено додаткове підвищення кваліфікації діючих співробітників Департаменту кіберполіції Національної поліції України. Звичайно, підготовка працівників поліції в поліцейських навчальних закладах України та в інших країнах дещо відрізняється, що пов’язано з багаторічним формуванням різних освітянських моделей. Водночас сьогодні у фахівців не викликає заперечень збільшення в програмі підготовки майбутніх працівників Національної поліції України практично орієнтованих дисциплін.
— Із цього року в університеті започатковано проведення тактико-спеціальних навчань. Які основні завдання цього масштабного заходу?
— По-перше — набуття курсантами практичного досвіду виконання оперативно-службових завдань відповідно до спеціалізації в умовах ускладнення оперативної ситуації, підтримання взаємодії між органами та підрозділами Національної поліції, Національної гвардії, Державної служби України з надзвичайних ситуацій тощо. По-друге — підвищення рівня підготовленості науково-педагогічного складу.
Навчання складалися з двох частин — загальної, яка відбувалася на великому плацу університету, та роботи за навчальними місцями. На плацу курсанти відпрацьовували дії підрозділів поліції під час масових заворушень, що виникли після завершення умовного футбольного матчу, опановували тактику дій після отримання інформації про замінування підходів до стадіону, вчилися використовувати протипожежне обладнання та ліквідовувати інші наслідки надзвичайних ситуацій.
Після відпрацювання загальної частини тактико-спеціальні навчання продовжилися за місцями визначеної локації, де відпрацьовувались дії членів слідчо-оперативної групи, патрульних поліцейських у різних ситуаціях: вбивство, розбійний напад і пограбування торговельного павільйону, дрібне хуліганство в кафе, дорожньо-транспортна пригода, шахрайство з використанням мережі Інтернет, шахрайство з банківськими картками тощо.
У свою чергу, з постійним особовим складом були проведені командно-штабні навчання, під час яких працівники відпрацьовували можливі алгоритми прийняття управлінських рішень в умовах ускладнення оперативної обстановки.
Крім того, в університеті проводиться активна робота щодо створення навчальних груп із посиленою спеціальною фізичною й тактико-спеціальною підготовкою. Університет є складовою Харківського гарнізону поліції, і сподіваємося, що навички, здобуті в рамках підготовки таких груп, стануть у пригоді під час реалізації комплексних планів щодо взаємодії з працівниками Національної поліції України.
До речі, нами розпочато роботу зі створення так званої бази поліцейських знань, що у свою чергу дасть змогу працівникам різних підрозділів Національної поліції дистанційно підвищувати рівень професійної компетентності, адже в базі містяться найбільш розповсюджені правопорушення та приклади їх розв’язання.

Харків став першим містом України, в якому стартував проект «Кадети поліції»

— Останнім часом навчальний заклад розширив свій вплив на міжнародному рівні надання освітніх послуг, а створені програми, що виходять за межі підготовки правоохоронців, охопили цивільні державні установи, молодь тощо.
— Лише протягом останнього часу Харківський національний університет внутрішніх справ відвідали Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук, Надзвичайний та Повноважний Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, Посол Офісу ОБСЄ в Україні Вайдотас Верба, голова Консультативної місії ЄС із реформування сектору цивільної безпеки в Україні Кястутіс Ланчінскас, представники Спеціальної моніторінгової місії ОБСЄ в Україні, Консультативної місії Європейського Союзу, з візитом були представники Конгресу США, Міністерства юстиції Норвегії.
З метою налагодження міжнародних відносин і підвищення авторитету університету на міжнародній арені було підписано низку двосторонніх договорів про співробітництво, а також досягнуто усних домовленостей про співпрацю з поліцейськими закладами Швеції, Чехії, Норвегії, США, Туреччини, Хорватії, Польщі, Молдови.
Навчальні та освітні заходи справді охоплюють і мешканців міста. Навесні цього року за підтримки Харківської облдержадміністрації в університеті відбулися заходи з нагоди започаткування освітньої діяльності за програмою «Кадети поліції». Харків став першим містом України, в якому стартував такий проект. Метою програми «Кадети поліції» є реалізація положень Конституції України та Закону України «Про Національну поліцію», пов’язаних із взаємодією правоохоронних органів із громадськістю, підвищенням рівня правової культури населення, веденням профорієнтаційної роботи, відкритістю та прозорістю діяльності правоохоронних органів, підвищенням довіри населення до органів і підрозділів Національної поліції України. Учасниками програми стали хлопці та дівчата віком від 8 до 15 років. Наголошу, що зазначена освітня програма пройшла відбір і допущена до участі в міжнародному конкурсі «Молодь для міста — проблеми та рішення для Харкова», який проходитиме в рамках тижня Німеччини під патронатом дипломатичних і консульських представництв Німеччини в Україні.
Крім того, у травні поточного року в університеті відбулися тактико-спеціальні навчання для керівників департаментів, відділів і підрозділів Харківської облдержадміністрації щодо опрацювання невідкладних дій, пов’язаних із територіальною обороною та ліквідацією надзвичайних ситуацій. Учасники отримали практичні навички у користуванні вогнепальною зброєю, подоланні смуги перешкод і гасінні пожежі, ознайомилися з діями щодо припинення правопорушень на блокпостах та з облаштуванням інженерних фортифікаційних споруд. У цьому заході також узяли участь працівники Державної служби України з надзвичайних ситуацій, військових комісаріатів та інших правоохоронних структур.

Викладачі зобов’язані підвищувати свою кваліфікацію в поліцейських підрозділах

— Валерію Васильовичу, ви, очевидно, стали своєрідним порушником спокою, запропонувавши в консервативному навчальному закладі ввести нову практику — направляти на роботу до практичних підрозділів Національної поліції викладачів кафедр професійно орієнтованих дисциплін з метою поповнення навичок практичної діяльності.
— Набуття майбутніми та теперішніми працівниками поліції фахових компетентностей неможливе без професійно підготовленого науково-педагогічного складу. До навчальних занять із курсантами, слухачами та патрульними поліцейськими ми залучаємо фахівців Національної поліції України, Державної служби з надзвичайних ситуацій, спецпідрозділів особливого призначення і навіть закордонних інструкторів. Викладачі університету постійно підвищують свій фаховий рівень, виконуючи інструкторську роботу в різних містах країни. Регулярно разом із працівниками Головного управління Національної поліції в Харківській області забезпечуємо публічну безпеку та порядок у Харкові.
Проведення зазначеної роботи дає змогу не лише надати допомогу територіальним підрозділам поліції у гарантуванні безпеки жителів, а й набути практичних навичок здійснення правоохоронної діяльності в реальних умовах. Однак у подальшому вважаю за необхідне направляти викладачів кафедр професійно орієнтованих дисциплін на службу в практичні підрозділи Національної поліції України не менш ніж на три роки. Це дасть змогу підвищити і рівень їх професійної підготовки, і якість навчального процесу. На цих кафедрах повинні працювати лише ті, хто має практичний досвід роботи.
Університетом підписані угоди про співпрацю з Харківським науково-дослідним інститутом судових експертиз ім. заслуженого професора М. С. Бокаріуса та громадською організацією «Ла Страда — Україна». Умовами договорів передбачено розроблення науково-методичних рекомендацій для підвищення рівня підготовки фахівців, обмін інформацією про новітні методики, технології та обладнання, які використовуються у проведенні судових експертиз.

Існування університету неможливе без системної наукової діяльності

— Удосконалення роботи науково-педагогічного складу університету, освітнього процесу неможливе без системної наукової діяльності, яка має бути спрямована на проведення актуальних прикладних досліджень правоохоронної діяльності, вироблення обґрунтованих пропозицій щодо оптимізації чинного законодавства в галузі вищої освіти, організації діяльності органів державної влади, правоохоронних органів. Який внесок університету в цю загальнодержавницьку справу?
— Фахівцями університету була розроблена Концепція розвитку освіти та науки в системі МВС України. Її головна мета — визначення основних підходів до оптимізації діяльності вищих навчальних закладів зі специфічними умовами навчання, які належать до сфери управління МВС України, вдосконалення освітнього та виховного процесу, забезпечення тісного взаємозв’язку науки і практики, урахування державних і суспільних інтересів у галузях освіти та науки, здійснення підготовки фахівців, які мають поглиблені теоретичні знання й практичні навички протидії злочинності.
Ми регулярно проводимо конференції, круглі столи, семінари з питань підготовки правоохоронців. Зокрема, хотілося б відзначити започаткування науково-практичної конференції «Особливості підготовки поліцейських в умовах реформування системи МВС України», яка відбулася 20 травня цього року. Під час неї розглядалися питання, пов’язані з організаційно-правовими, соціально-економічними та нормативно-правовими основами регулювання системи підготовки поліції, проблемами й перспективами розвитку системи професійного відбору майбутніх поліцейських, удосконаленням тактико-спеціальної, вогневої, фізичної та психологічної підготовки поліцейських тощо.
Не залишаються поза увагою науковців питання, присвячені діяльності патрульної поліції. Зокрема, були розроблені «Довідник працівника патрульної поліції» та «Пам’ятка працівника патрульної поліції», проведено науково-практичну конференцію курсантів і студентів «Національна поліція України: проблеми становлення та стратегія розвитку».
— Ви згадали про наукову роботу фахівців університету. На що вона спрямована передусім?
— Навчальним закладом налагоджена співпраця з комітетами Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, освіти і науки, правової політики та правосуддя, Національним інститутом стратегічних досліджень, Департаментом персоналу, організації освітньої та наукової діяльності МВС України, Конституційним Судом України тощо.
Науковцями університету на відповідні замовлення лише протягом останнього року було підготовлено понад 80 пропозицій та зауважень до змісту чинних нормативних актів і законопроектів.
Найближчим часом вийде у світ науково-практичний коментар Закону України «Про Національну поліцію». Ми сподіваємося, що це видання буде корисне не тільки науковцям, правоохоронцям, представникам органів державної влади, а й звичайним громадянам.

У зльоті волонтерів взяли участь понад 300 студентів із 25 навчальних закладів

— Освітній процес будь-якого навчального закладу тісно пов’язаний із провадженням виховної роботи. Ваш виш особливий: викладачі й наставники повинні не тільки передати підростаючому поколінню свої знання та досвід, а й сформувати в ньому найкращі риси законослухняної, гуманної особистості та патріота нашої держави.
— Викладачі університету беруть активну участь у низці волонтерських проектів із надання психологічної допомоги учасникам АТО, сім’ям, що втратили близьких під час проведення антитерористичної операції, родинам вимушених переселенців. Однією з форм роботи з ними є «Родинне коло» — своєрідний емоційний і духовний простір, в якому батьки, дружини, діти, рідні військовослужбовців, загиблих в АТО, та місцева громада можуть об’єднатися й підтримати один одного, отримати необхідні консультації з юридичних, соціальних, психологічних та інших питань. Наші викладачі у рамках проекту «Травма: подолання та відновлення ресурсу» проводять психокорекційну роботу з бійцями, що брали участь в антитерористичній операції.
Працівниками університету також систематично проводяться благодійні акції, до яких залучаються сім’ї військовослужбовців, учасників АТО та вимушених переселенців із модульного містечка, розташованого біля університету. Зокрема, для дітей організовано роботу спортивних секцій, творчих гуртків, надається практична допомога щодо отримання соціальних виплат і пільг тощо. З дітьми, що потребують певної уваги, психологи університету працюють у «зеленій кімнаті», яка створена для роботи з тими, хто пережив психотравмуючі ситуації.
Невід’ємною складовою діяльності науково-педагогічного складу нашого навчального закладу є й волонтерська робота. У травні цього року на базі університету відбувся Другий обласний зліт студентів-волонтерів. Він проводився за ініціативи Харківського університетського консорціуму та за підтримки Харківської обласної державної адміністрації. У зльоті взяли участь понад 300 студентів-волонтерів із 25 навчальних закладів Харківщини.

В університеті створюється Центр корекційної та психотренінгової підготовки

— В університеті постійно розвивається матеріально-технічна база. На що спрямовані основні зусилля?
— Побудовано навчально-тренувальні полігони — криміналістичний та райвідділ поліції, центр протидії кіберзлочинності та моніторингу кіберпростору, 100-метровий стрілецький комплекс, мультимедійний тир, спортивні зали. Проводяться заходи щодо належного забезпечення особового складу університету спеціальними засобами та технікою. Отримано нові зразки засобів індивідуального захисту й активної самооборони, які використовуються особовим складом для забезпечення публічної безпеки у місті та під час проведення практичних занять із тактико-спеціальної підготовки.
Також в університеті проводяться організаційні заходи щодо створення Центру корекційної та психотренінгової підготовки, який має стати провідним підрозділом щодо посилення практичної підготовки перемінного складу університету, працівників Національної поліції, бійців АТО до несення служби в умовах значних психічних навантажень. Інновацією роботи центру буде створення кабінету медіації, в якому набуватимуть навичок подолання конфліктів. Центр розроблятиме та впроваджуватиме у практичну діяльність підрозділів Національної поліції новітні психологічні тренінгові технології з метою формування у працівників психологічної готовності до дій в екстремальних ситуаціях, збереження психічного здоров’я, набуття навичок ефективної комунікації та вирішення психологічних проблем, що виникають під час службової діяльності, професійного та особистісного зростання.
В університеті створені належні санітарно-побутові умови для проживання курсантів, студентів і слухачів у гуртожитках. Є кімнати для самопідготовки з доступом до мережі Інтернет, працює медико-санітарна частина, розширено та оновлено мережу університетських їдалень і кафе.
Одним із пріоритетів нашого навчального закладу є здоровий спосіб життя. Для реалізації цього напряму роботи тут працюють секції з різних видів спорту: тайського боксу, самбо, дзюдо, легкої атлетики, гирьового спорту, шахів тощо. Надзвичайно популярними серед молоді є ігрові види спорту — футбол, волейбол, баскетбол. На території університету побудовано літній спортивний майданчик, який включає в себе два футбольні поля, майданчики для гри у волейбол і баскетбол та смугу перешкод, де в умовах, наближених до реальних, курсанти відпрацьовують професійні навички. Молодь і працівники навчального закладу відвідують тренажерні зали, зали для занять єдиноборствами та спортивні зали для ігрових видів спорту. Розпочато будівництво поля для гри у футбол.
Спортсмени університету — неодноразові переможці чемпіонатів України, Європи та світу.

Вчені ХНУВС мають публікації в наукометричній базі Scopus

— Валерію Васильовичу, університет приєднався до проекту «Єдина картка читача бібліотек вищих навчальних закладів Харкова», працює репозиторій наукових робіт, до речі, єдиний серед вищих навчальних закладів системи МВС...
— Та який накопичує документи наукового, освітнього й методичного призначення, створені представниками будь-якого структурного підрозділу Харківського національного університету внутрішніх справ, магістрами, ад’юнктами, курсантами або студентами, а також надає до них постійний безплатний повнотекстовий доступ через Інтернет.
Входження університету до наукової світової спільноти є неможливим без висвітлення робіт його фахівців у виданнях, що входять до міжнародних наукометричних баз Scopus, Web of Scіence, Іndex Copernіcus, до Українського індексу наукового цитування.
Із початку цього року ми активізували роботу щодо розміщення робіт науковців у відповідних журналах через створення особистих профілів у Google Scholar, ORCІD, Researcher ІD, учені працюють над підвищенням рівня упізнаваності своїх наукових праць і водночас над пошуком зарубіжних партнерів-однодумців для подальших досліджень. Збірник наукових праць «Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ» та університетський науковий журнал «Право і Безпека» вже включені до міжнародної наукометричної бази «Іndex Copernіcus Іnternatіonal», а електронне наукове фахове видання «Форум права» увійшло до «Топ 100 наукових періодичних видань України» за кількістю цитувань згідно з даними Google Scholar.
Нами укладені договори про співпрацю більш ніж із 150 загальноосвітніми та вищими навчальними закладами, а під час проведення днів відкритих дверей університет відвідали понад 10 тисяч осіб майже з усіх регіонів країни. Звичайно, діяльність нашого вищого навчального закладу має постійно вдосконалюватися, вбирати в себе найкращі світові досягнення, національні надбання, і ми цього прагнемо.

Публікацію підготував Микола КОСИЙ.

Харків.

Із досьє «Голосу України»

Валерій Сокуренко — ректор Харківського національного університету внутрішніх справ полковник поліції. Закінчив Київське Суворовське військове училище, Київське вище загальновійськове командне училище імені М. В. Фрунзе, Національну академію внутрішніх справ, захистив дисертаційне дослідження на здобуття наукового ступеня кандидата, а згодом — доктора юридичних наук, має вчене звання доцента. Автор та співавтор понад 50 наукових і навчально-методичних праць, серед яких посібники, методичні рекомендації, наукові статті. Валерій Васильович протягом десяти років проходив службу у Збройних Силах на посадах офіцерського складу, далі — в органах внутрішніх справ. З листопада 2015 року — ректор Харківського національного університету внутрішніх справ.

 

 

Університете, на прапор рівняйсь!

 

 

Ректор ХНУВС Валерій СОКУРЕНКО з курсантами.

 

 

Під час проведення тактико-спеціальних навчань.

Фото Ігоря БУБЛІЯ.