На Рівненській АЕС введено в промислову експлуатацію систему сейсмічних спостережень, яка в автоматичному режимі реєструє події природного і техногенного характеру, в тому числі землетруси та ядерні випробування.

 

"Вся зібрана інформація зберігається на локальному сервері системи, однак для покращення локалізації подій, розробки розрахункових акселерограм та уточнення сейсмічної небезпеки проммайданчика на РАЕС у 2017 році планується організувати співпрацю із Головним центром спеціального контролю Національного центру управління та випробування космічних засобів щодо передачі, зберігання та обробки даних", -- сказав заступник начальника цеху радіаційної безпеки РАЕС Олександр РОМАНЕНКО.

 

Подібна система сейсмічних спостережень уже працює на Южно-Українській АЕС, планують впровадити її і на Запорізькій та Хмельницькій АЕС. Адже сейсмомоніторинг у зоні спостереження АЕС -- вимога МАГАТЕ, він надає інформацію для вивчення джерел можливих місцевих землетрусів, що особливо актуально для забезпечення безпечної та надійної роботи електростанцій.

 

Олександра ЮРКОВА.

 

Рівне.

 

Голос України