У рамках екологічного проекту Єврокомісії на Рівненській АЕС розпочато відвантаження 6,3 тисячі тонн меліоранту для сільських господарств Маневицького району Волинської та Володимирецького району Рівненської областей.
З 2014 року Рівненська АЕС є активною учасницею проекту Єврокомісії «Розбудова сільськогосподарської діяльності за рахунок підтримки регіональних програм покращення ґрунтів і просвітницької діяльності серед населення» у рамках Програми «Підтримка політики національного розвитку України». Внесок РАЕС полягає у наданні місцевим громадам зони спостереження електростанції ефективного меліоранту для підвищення урожайності ґрунтів. Меліорантом є вапняний шлам, що утворюється на Рівненській АЕС від освітлення води річки Стир. Особливість цього меліоранту в тому, що, окрім активного кальцію (75—78%), до його складу входить багато інших корисних для рослин мікроелементів, а його дрібна дисперсність сприяє хорошому змішуванню з ґрунтом та швидкому проходженню реакції розкислення і вже в перший рік дає позитивний результат.
Перші 3,5 тисячі тонн меліоранту буде направлено у дослідницьке господарство, що в селі Городець Володимирецького району Рівненщини, для вапнування земель під вирощування зернових на площі 648 гектарів. Ще 2,8 тисячі тонн меліоранту доправлять до сільськогосподарських підприємств Маневицького району Волині. Відвантаження, транспортування та хімічна меліорація кислих ґрунтів проводитимуться новою сільськогосподарською технікою, яку закуплено за кошти ЄС та передано для комунального підприємства «Аква» (Володимирець) і Маневицькому райсількомунгоспу.
За словами заступника начальника хімічного цеху РАЕС Івана Затірки, зручним у вапнуванні таким меліорантом є те, що проводити процес хімічної меліорації можна у будь-яку пору року. До речі, меліорант з Рівненської АЕС уже понад рік активно використовується у сільгосппідприємствах Костопільського, Сарненського та Березнівського районів Рівненщини, ТзОВ «Хайберрі» Маневицького району Волині.

Рівненська область.