21 травня 2015 р. набрав чинності Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки». Законопроект, який перебуває на розгляді у Комітеті Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, вносить до нього деякі уточнення, відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії, а також встановлює відповідальність для ЗМІ.

Так, головного редактора, керівників інформагентств чи телеорганізацій зможуть оштрафувати на суму від ста до трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян або встановити їм виправні роботи на строк від одного до двох місяців із відрахуванням двадцяти процентів заробітку за публічне виправдання порушень або обмежень комуністичним тоталітарним режимом, націонал-соціалістичним (нацистським) тоталітарним режимом прав людини і основоположних свобод (життя, свободи, свободи     думки, совісті тощо). А також за публічне виправдання встановлення радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, публічне виправдання переслідування борців за незалежність України у ХХ столітті радянськими органами державної безпеки, комуністичною партією, іншими органами влади та управління Радянського Союзу, радянських соціалістичних республік, у тому числі у складі Радянського Союзу, державними органами, спеціальними службами нацистської Німеччини шляхом поширення засобом масової інформації або інформаційним агентством інформації, яка загрожує громадському порядку, зокрема принижує людську гідність жертв комуністичного тоталітарного режиму, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму або порушує право на їх вшанування. Ті самі дії, вчинені особою, запрошеною для участі у передачі, у прямому ефірі, потягнуть за собою накладення на таку особу штрафу від ста до трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку.

Адміністративне стягнення не застосовуватиметься до випадків поширення результатів наукових досліджень або інформації про такі наукові дослідження: інформації про експозиції музеїв, тематичні виставки, Музейний фонд України, Національний архівний фонд, про реконструкцію історичних подій тощо.

Решта громадян за публічне виправдання порушень або обмежень комуністичним тоталітарним режимом, націонал-соціалістичним (нацистським) тоталітарним режимом отримає штраф від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів або громадські чи виправні роботи. Проте, якщо ці дії вчинить особа, уповноважена на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, представник політичної партії, то для неї одночасно передбачено можливість позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік.

Крім цього, додається адміністративна відповідальність за поширення, публічне використання, у тому числі у вигляді сувенірної продукції, символіки комуністичного та нацистського режимів, що   загрожує громадському порядку, зокрема, принижує людську гідність жертв цих режимів або порушує право на їх вшанування. Накладатиметься штраф у розмірі від ста до п’ятисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, з конфіскацією зазначеної символіки або без такої.

До того ж злочином пропонується зробити публічне заперечення або публічне виправдання Голодомору 1932—1933 років, Голокосту, депортації з Криму кримських татар у 1944 році, а також вчинених комуністичним тоталітарним режимом, націонал-соціалістичним (нацистським) тоталітарним режимом злочинів проти людяності, воєнних злочинів, злочинів агресії та інших.